24 June

Internationella
framgångar för Eos

Med väldigt kort varsel så ställde ett förstärkt Eoslag upp i CPH Invitational under midsommarhelgen. Stommen av laget är spelare från Flickor 04 men även Andrea, Matilda och Tova var med. Dessutom fick vi förstärkning från Onsala, Högsbo och Lobas. Turneringen är framförallt för landslag i U15/16 kategorin så det är hög nivå och väldigt annorlunda än vad man är vana vid.

Det blev inga träningar innan utan bara in och köra direkt. All fokus blev på att få en bra stämning i gruppen och mycket energi på och utanför planen. Spelarna tog till sig direkt och har så mycket basket i sig att vi direkt kunde spela riktigt bra tillsammans. Det är så kul att se när en grupp snabbt kommer på plats och precis alla sätter laget före jaget utan att för den delen inte våga göra saker på planen. Gruppspelet blev bättre och bättre för varje match. Wales, som till slut kom 5:a, var extremt fysiska och efter en tidig 15-poängsledning kom vi aldrig loss mer. Mot England var alla supertaggade till att springa i alla 4 perioder, och det var ett extremt högt tempo. Vi gör mycket poäng och vinner stort – extra kul att vi verkligen kan göra poäng på så många sätt. Snabba uppspel, skott utifrån, attacker, set-plays och från inside. I sista matchen mot Norge så var det tillbaka till intensivt och fysiskt och men över tid var vi bara ett snäpp bättre i allt och vann med 25.

Som bästa etta gick vi direkt till semifinal mot Danmark. Ett Danmark fullt med spelare som vi mött så många gånger. Otaliga jämna Scania- och Lundaspelsmatcher som ofta slutat med förlust skulle vändas denna gången. Vi spelade helt fantastiskt bra både i anfall och försvar, precis alla 12 spelare bidrar och vi vinner överlägset.

Finalen mot ett Ungerskt akademilag var aldrig jämn. Vi hade svårt att matcha upp den fysik vi mötte och det gick väldigt snabbt. Under vissa stunder så kan vi tävla och då är det jämnt men över en hel match så är det inget snack om att rätt lag vann.

Detta var en unik möjlighet att få tävla mot internationellt motstånd på relativt hög nivå. Det är så tydligt att vi utbildar bra spelare som kan mycket tekniskt och förstår basket. Annars går man inte in i en sån här turnering och presterar utan att ha tränat ihop. Det var också fantastiskt kul att få chansen att spela med spelare från 6 olika lag. Ett stort tack till Lobas (Klara), Onsala (Ebba o Julia) och Högsbo (Makolla) för att ni så snabbt kunde komma med spelare. Det var trötta tjejer som åkte hem igår eftermiddag men väldigt glada och med ett minne för livet.

//Coach Per Berntson

Alla nyheter