01 July

Åttondelsfinal för Sverige
– ikväll gäller det!

Missa inte Sveriges åttondel ikväll på SVT! Det handlar om att vinna eller försvinna för vårt damlandslag som ställs mot hemmanationen Lettland.

När dammet lagt sig från gruppspelet i EuroBasket 2019 står Sverige fortfarande kvar. 16 lag började, nu återstår bara tolv, och Sverige är ett av dem. På måndagskvällen spelar Sverige en åttondelsfinal – eller ”kvalificering till kvartsfinal”, som FIBA kallar det – mot värdnationen Lettland.

Intensivt spelschema

Det blir en omställning på mindre än 24 timmar, men den svenske förbundskaptenen François Gomez tror att landslaget är mogna för uppgiften.

– Vi är i god fysisk form och redo för att spela två matcher på två dagar, säger Gomez.

Matchen kommer bli den viktigaste för svensk dambasket sedan EuroBasket 2013, när Sverige gick till kvartsfinal och till slut placerade sig som sjua. Förutom äran att placera sig i ett europamästerskap finns det även sex platser till OS i Tokyo 2020 i potten, men för att ha chans på dem gäller det att slå Lettland.

Sverige rubbade Frankrike

Sverige kommer fyllda med självförtroende efter att ha rubbat Frankrike – en av turneringens favoriter – i den avslutande gruppspelsmatchen. Lettland har haft ett otroligt starkt publikstöd på hemmaplan, med ljudnivåer så höga att det stundtals har varit svårt att höra domarpipan. Resultaten för hemmalaget har dock varierat. En premiärförlust mot Storbritannien fick sångerna om domedagen att ljuda runt i Riga, men de klingade snart ut efter en vinst över Ukraina, följt av en hedervärd förlust mot Spanien.

– De kommer spela med mycket energi så det är bara att studsa tillbaka efter den här matchen, ladda om, hitta energikällan – för den kommer behövas ikväll, säger Sveriges assisterande coach Francisco Pinto.

Moose Nation vs. Lettland

Sverige har fått en rejäl energiboost från den svenska hejaklacken Moose Nation, som har varit suveräna såhär långt i turneringen och egentligen bara kan mätas mot värdnationens stöd. På måndagskvällen kommer de svenska älgarna få en ordentlig utmaning när de ska försöka överrösta en kokande lettisk hemmahall.

Uppkast är kl. 17.30, svensk tid, och matchen ser du på SVT eller TV3/Viasat. Det vill du inte missa!

Alla nyheter