18 July

Eoshallen Friday Nights
– nattidrott i Lund

Sedan tre veckor tillbaka finns nattidrott i Lund i form av ”Eoshallen Friday Nights”, som under sommaren arrangeras varje fredagskväll genom ett samarbete mellan IK Eos, kommunens lovverksamhet Lov i Lund, Linero Streetball samt ett flertal andra föreningar, organisationer och sociala grupper. Initiativet har blivit en stor succé och antalet deltagare har ökat för varje vecka till att senast involvera över 150 deltagare.

Här är en artikel på Eos Cares hemsida¹, där ni kan läsa om hur Eoshallen Friday Nights har vuxit fram och vilka aktiviteter som erbjuds, se bilder och videos samt lära känna några av personerna bakom initiativet.

Nattidrott innebär att idrottshallar öppnas upp under helgkvällar för att erbjuda ungdomar mellan 13 till 25 år en plats att idrotta och socialisera, som ett alternativ till att hänga på stan. Konceptet har under de senaste åren etablerats i ett flertal städer i Sverige, huvudsakligen i form av nattfotboll², och har visat lovande resultat som en metod för att öka trygghet i bostadsområden men också för att stärka föreningsliv och etablera goda förebilder och gemenskaper för ungdomar.

Eoshallen Friday Nights kommer att genomföras under sex fredagar till och med den 2 augusti, men redan nu startar arbetet med att skapa förutsättningar för att göra initiativet till en permanent mötesplats för ungdomar i behov av en meningsfull fritid.

¹ Eos Cares är IK Eos integrationsprogram, som säsongen 2018/2019 involverat ca 2 000 deltagare.
² Några länkar till andra artiklar där nattfotboll beskrivs:
http://www.skaneidrotten.se/Undermeny/fokusomraden/Inkludering/verksamhetsamarbeten/Nattfotboll
http://www.kronprinsessparetsstiftelse.se/projekt/goodsport.html
https://www.skd.se/2017/01/04/nattfotboll-minskar-gangen/
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=101&artikel=6869819
https://www.aftonbladet.se/svenskahjaltar/a/xoQAR/nattfotboll--minskar-brott-i-utsatt-forort

Alla nyheter