04 October

Inspirationsdag
för Ung i Burlöv

– Den största aha-upplevelsen för mig var hur viktigt det är med ”sociala guldkorn”, det vill säga kombinationen av aktiviteter som utgår från deltagarnas intressen och individer som bygger nätverk och informerar. Med andra ord: att sträva efter att se på verksamheten utifrån, i stället för inifrån.

Johan Lönegård är chef för Ung i Burlöv – en enhet i Burlövs kommun som bedriver öppen fritidsverksamhet för unga.

– Fokus på ligger på åldersgruppen 13–18 år, men vi riktar oss även till yngre personer, i form av sommarlovsaktiviteter, och äldre, genom vår musikstudio.

Upptakt i Eoshallen

När det var dags för Ung i Burlövs upptaktsträff inför hösten föll valet på IK Eos och Eoshallen i Lund.

– Vi var nyfikna hur Eos arbetar med social hållbarhet och integration. Föreningen har lyckats väl med att skapa intresse och delaktighet när det gäller aktiviteter, oavsett om det handlar om idrott, utflykter eller språkcaféer.

Ett tiotal representanter för Ung i Burlöv var på plats i Eoshallen. Den första programpunkten för dagen var en inspirationsföreläsning med Axel Wallin, hållbarhetschef i IK Eos och ansvarig för Eos Cares. Han berättade om vägen till inkluderande mötesplatser. Därefter följde frågestund, diskussion och syriansk buffé.

– Alla var lyriska över maten. Den var i världsklass.

Eftermiddagen ägnade Ung i Burlöv åt planering av den egna verksamheten. De tre grundprinciperna är bredd och spets, delaktighet och medskapande samt tillgänglighet och innanförskap.

– Det finns stora likheter mellan våra och Eos Cares fokusområden. Vi samarbetar bland annat via Hemmaplan i Burlöv.

”Klockrent” och ”inspirerande”

Återkopplingen som Johan Lönegård fick från medarbetarna efter upptaktsträffen var positiv. ”Ett lyft”, ”klockrent” och ”inspirerande” löd tre av kommentarerna.

– Det blev en utmärkt balans mellan förmiddagen och eftermiddagen. Dessutom känns det bra att budgeten för vår upptaktsträff gick till en verksamhet som gör konkret nytta i samhället.

Nämn något från inspirationsdagen i Eoshallen som du och dina medarbetare tog med er hem till Burlövs kommun.

– Att det ska vara enkelt, roligt och intressant för den enskilde deltagaren. En annan sak som vi uppskattade är att Eos Cares agerar snabbt när ett konkret behov uppstår i målgruppen. Det senaste exemplet är träffen i Eoshallen för afghanska familjer.

Johan Lönegård anser att fler offentliga och privata verksamheter borde lyssna på hur Eos arbetar med integration och social hållbarhet.

– Vi är många som har mycket att lära av detta.

Är din verksamhet intresserad av en inspirerande heldag om inkludering och social hållbarhet? Kontakta Eos Cares.

Denna artikel publicerades ursprungligen i IK Eos externa nyhetsbrev. Premiärnumret skickades ut den 5 oktober. Text: Henric Lindqvist. Bild: Eos Cares.

Alla nyheter