04 October

Pojkar U20 – glädje,
energi och gemenskap

– Jag minns att vi låg under stort. Då fick en av våra nybörjare bollen. Han hade aldrig gjort poäng i en match. Nu sköt han långt utifrån. Bollen träffade plankan med en smäll – och damp ner i korgen. Killen fick glädjefnatt och hjulade längs hela planen. Det kommer jag aldrig att glömma, säger David Niklasson, coach för Eos Pojkar U20.

Tiotusentals unga killar och tjejer slutar idrotta redan i högstadiet. Det är en stor utmaning för alla föreningar i Sverige som bedriver lagsporter.

– Vår lösning på pojksidan blev att bilda ett lag där erfarna spelare, som vill träna lite mindre, spelar tillsammans med nybörjare – och där energi, spelglädje och gemenskap är i fokus, säger Björn Göransson, klubbdirektör i IK Eos.

Entusiasm som smittar

Eos Pojkar U20 har två träningar per vecka. Då dyker mellan tio och tjugo basketsugna grabbar upp i Eoshallen. De flesta spelare i laget är födda mellan 2000 och 2004.

– Vi är i snitt 15 spelare på varje träning, säger David Niklasson.

Sett till basketkunskaper är det ett brett spektrum.

– Vissa killar är skolade och har deltagit i RM och USM. Andra har en bakgrund från streetbasket. Och några har aldrig hållit i en basketboll.

Den stora spännvidden i laget när det gäller teknik och erfarenhet på basketplanen är en rejäl utmaning för David och coachkollegan Carl Tjernberg.

– Det gäller att hitta rätt övningar, så att alla trivs och utvecklas på träningarna.

Pojkar U20 tävlar i Skåneserien. Spelarna älskar basket. Alla vill vinna och kämpar hårt på både träning och match.

– De rutinerade spelarna i laget har tålamod och förståelse för att nybörjarna saknar en del pusselbitar, och peppar dem att fortsätta våga på planen.

Entusiasmen i laget smittar även av sig på coacherna.

– Det är mycket glädje. Härligt att den som är 18 år kan börja med en sport.

Omega Conable är en av spelarna i Eos Pojkar U20. Han är född 2002.

– Jag började i laget för ett år sedan. Några kompisar tipsade om Eos. Tidigare spelade jag mest utomhus. Stämningen är god och träningarna är roliga. I går mötte vi Malbas borta. Det gick inte så bra. Men i dag ska vi vinna, säger Omega Conable.

Från Täby till Nebraska

David Niklasson är inne på tredje säsongen som coach för Eos Pojkar U20. Han är 26 år och har redan hunnit med mycket på basketplanen.

– Jag började spela basket i Täby. När jag var 15 år flyttade jag till Luleå för att gå på basketgymnasiet där.

Efter studenten följde en säsong i dåvarande ligalaget Sundsvall. Sedan spelade David några år på Junior College i USA, dels norr om San Francisco, dels i Nebraska. Därefter gick flyttlasset till Linköping och, ett år senare, till Lund.

David Niklasson är ett välkänt ansikte för alla som följer Eos herrlag i Superettan. Han är en lika naturlig som effektiv målgörare – något som har lett till att flera lag i Svenska Basketligan har fått upp ögonen för honom.

– Men jag har det bra i Lund. Basketen är viktig, men min masterutbildning i systemvetenskap är ännu viktigare. Dessutom trivs jag utmärkt med att vara spelare och ledare i Eos.

Denna artikel publicerades ursprungligen i IK Eos externa nyhetsbrev. Premiärnumret skickades ut den 5 oktober. Text och bilder: Henric Lindqvist.

Alla nyheter