04 October

Rekordsommar
i sociala aktiviteter

I snitt tre aktiviteter per dag. Fler än tusen unika deltagare – det stora flertalet från nyanlända familjer. Stadsparken i Lund förvandlad till ett myllrande festivalområde med mat, musik och aktiviteter. Det blev facit för Eos sociala verksamhet sommaren 2021.

Eos Cares medarbetare skapade ett omfattande aktivitetsutbud med insatser runt om i Lund, för alla åldersgrupper.

– Det var möjligt tack vare ett gott samarbete med Lunds kommuns Barn i Start, i kombination med ett brett nätverk av engagerade volontärer och föreningar, säger Axel Wallin, social hållbarhetschef i IK Eos.

Föreningens Pop up-verksamhet besökte bostadsområden fyra gånger per vecka.

– Här arrangerade vi mini-områdesfester med lek, spel och pyssel för barn, cykelreparation, mat och fika, stödverksamhet för barnens föräldrar och mycket annat.

Varför är just juni till augusti en betydelsefull period när det gäller sociala aktiviteter?

– Klyftorna kan öka på sommaren, exempelvis när det gäller relationer. Under sommarlovet ligger verksamheten i skolorna nere, vilket innebär att många ungas rutiner är satta ur spel. Lägg till det att resursstarka familjer ofta lämnar Lund, säger Ellen Isaksson. Hon är samordnare inom social hållbarhet vid Kultur- och fritidsförvaltningen i Lunds kommun.

Från simskola till fotbollsnätverk

En av den gångna sommarens höjdpunkter inom Eos Cares var Superdagen i Stadsparken, som hölls den 20 juli. På programmet stod mat, musik och en rad olika aktiviteter.

– Dagen blev en succé. Ett stort antal människor från olika länder och åldrar deltog, och dessutom hade vi många andra föreningar på plats, säger Axel Wallin.

En annan lyckad programpunkt under sommaren var entreprenörshubben, som ett 20-tal av kommunens feriepraktikanter medverkade i. Första steget var en intensivutbildning i socialt entreprenörskap.

– Sedan startade ungdomarna fotbollsnätverk på Väster, simskola för barn som inte får plats i Högevallsbadets simskola, läs- och skrivutbildning för analfabeter och ett flertal andra aktivitetsgrupper.

Andra exempel på sommaraktiviteter för barn var Klostergården Sports Camp, där det erbjöds basket, dans, fotboll, parkour, självförsvarsträning och lekar, samt Eos Cares ordinarie hemspråks- och idrottslektioner som fortsatte rulla.

I början av juni kunde äntligen Eos Cares online-språkcaféer övergå till fysiska samlingar. Det fick effekt direkt.

– Antalet deltagare ökade från runt 25 till ett 40-tal per tillfälle.

Eos Cares genomförde även välbesökta utflykter till Helsingborg, Ystad, Kullaberg och andra skånska sevärdheter.

Den 28 augusti satte programmet punkt för sommarens sociala verksamhet. Det skedde i form av ett arrangemang i Eoshallen för afghanska familjer.

– Omständigheterna kring dagen var tragiska, men vi är glada för att för att initiativet lyste upp tillvaron för ett 50-tal afghanska familjer i Lund med omnejd, säger Axel Wallin.

Unik kombination

IK Eos är inte den enda föreningen i Lunds kommun som bedriver socialt arbete.

– Det finns många föreningar som gör mycket när det kommer till engagemang i närområdet, exempelvis Veberöds AIF och Linero IF. Och Lugi Handboll arbetar med breddad rekrytering och parahandboll, säger Ellen Isaksson.

Bland övriga aktörer i Lund som verkar inom det sociala området kan nämnas Röda Korset, Individuell Människohjälp (IM), Kvinnojouren, UNICEF och Rädda Barnen.

Men i arbetet för integration har Eos Cares tagit ett mycket stort ansvar, vilket är speciellt eftersom det sker som en del av en idrottsförening.

– Det är en unik kombination i Lunds kommun. Verksamheten har på kort tid utvecklats på ett fantastiskt sätt – och växer hela tiden, säger Ellen Isaksson.

Dialogen mellan kommunen och Eos är tät och givande.

– Men föreningens representanter tycker säkert att vissa frågor och beslut borde hanteras i ett högre tempo.

Denna artikel publicerades ursprungligen i IK Eos externa nyhetsbrev. Premiärnumret skickades ut den 5 oktober. Text: Henric Lindqvist. Bild: Eos Cares.

Alla nyheter