03 October

Gäster från Köping
satsar mot Basketligan

På lördag, 7 oktober, klockan 14.30 tar IK Eos herrar emot Köping Stars i Eoshallen. Laget från Västmanland har siktet inställt på landets högsta serie.

Dagens Köping har inte mycket gemensamt med Köping GIF, som med Jerry Baskerville i spetsen härjade i Basketsverige på 1980-talet (beskrivet av Filip & Fredrik i boken ”Tårtgeneralen”). En sak har dock dagens och gårdagens Köping gemensamt: duktiga basketspelare.

Flera alternativ på varje position

Köping Stars har har inlett Superettan med två raka segrar, mot Högsbo respektive Malbas. Laget leds från bakplan av Aleksa Solevic, som styrt Nässjös ligalag under flera säsonger. Filip Kovacek har också ligarutin – och inte mindre än fyra SM-guld.

– Den nyaste importspelaren heter Stan Brown och är en 203 centimeter lång Powerforward. Sean Smith har en bra bössa och får inte lämnas obevakad. Coach Panagiotis ”Jotti” Niklaidis har flera alternativ på varje position, säger Jovan Zdravevski, Eos coach.

Christoffer coachar på lördag

IK Eos leds på lördag av assisterande coachen Christoffer Henriks. Orsaken är att Jovan Zdravevski befinner sig på steg 3-utbildning, Sveriges näst högsta coachutbildning i basket. Eos kommer med fullt lag och har haft två träningsveckor på sig att förbereda sig.

– Det är tråkigt att missa matchen, men jag har fullt förtroende för Christoffer.

Nya för säsongen i IK Eos är David Terins och Anton Almqvist. David har kommit tillbaka efter en sejour i Malbas i Basketligan. Anton kommer ursprungligen från Marbo och har spelat flera säsonger i USA. Förra året var han med i Borås trupp i Basketligan.

– Både David och Anton är bra förstärkningar och kommer att ha viktiga roller i år. De ger järnet på träningar och matcher och symboliserar energin i vårt spel.

Jämn och tuff serie

Superettan kännetecknas denna säsong av tuffa och intressanta matcher. Därmed räcker det inte med att ha en bra laguppställning på papperet.

– Det är bra både för spelarna och för oss coacher, eftersom vi måste göra vårt allra bästa; men också för publiken, som vill se jämna och spännande matcher, säger Jovan Zdravevski.

Alla nyheter