25 October

Rosa oktober-matcher
i Eoshallen på lördag

Den 28 oktober är det dags för dubbelmöte i Eoshallen. Först ut är damerna. Klockan 14.30 tar laget emot Uppsala. Direkt efter matchen, klockan 17.00, möter herrarna Luleå Steelers. Denna matchdag har ett rosa tema.

Insamlingskampanjen Rosa oktober är ett projekt som föreningen Basketligan dam driver tillsammans med sina tio medlemsklubbar. Syftet är att stötta Rosa Bandet-kampanjen i kampen mot bröstcancer. Insamlade medel går oavkortat till Rosa Bandet samt till att medvetandegöra frågor kring bröstcancer.

Lördagens match mellan Eos och Uppsala ingår i projektet. Swisha ditt bidrag till 123 385 0138 (skriv Rosa i meddelandefältet) eller lägg valfritt belopp i bössorna som finns i hallen. Även om du inte kan komma på matchen kan du stödja Rosa oktober via Swish.

Väl förberett Damer elit

Uppsala har spelat fem matcher denna säsong och förlorat samtliga. Laget har dock spelat jämnt mot Norrköping, Visby och AIK, och kommer säkert att vinna en hel del matcher när det unga spelarmaterialet kommer igång.

Uppsalas guard, Heather Butler, är en amerikanska som hjälpte laget till nytt kontrakt förra säsongen. Denna säsong har hon fått förnyat förtroende. Ny för i är Jalen O´Bannon, som är stark under korgarna.

Eos hade spelfritt förra helgen och har haft möjlighet att träna i lugn och ro, vilket har gett vår nya importspelare Daniela Wallen möjlighet att spela in sig i laget. Daniela kommer ursprungligen från Venezuela, men har spelat basket på college i USA de senaste åren. Hon gör sin första match i Basketligan Dam på lördag. Coach Kevin Taylor Lundgren är förhoppningsfull, trots förlusten mot Luleå senast.

– Jag tycker att vi hade bra moral mot Luleå. Vårt lag visade att det går att vända underlägen – även mot de starkare lagen i serien. Förhoppningsvis kan vi upprepa den starka försvarsglöden från förra matchen.

Seger nummer två mot Luleå Steelers?

Efter dammatchen är det dags för herrarna att möta Luleå Steelers, som laget heter återigen efter att under några säsonger ha spelat under namnet LF Future. Eos lyckades vinna seriepremiären i Norrland med tio poäng. På lördag är det dags för det andra av totalt tre möten mellan lagen under denna säsong.

Luleå Steelers coachas av Jim Enbom, den rutinerade trepoängsskytten från Luleås ligalag. Om det är han eller någon annan coach som har lärt ut hur man skjuter från distans vet vi inte, men i Luleås lag finns i alla fall två herrar som vet hur man sätter trepoängsskott: Brian Curry och Robel Gebremeskel. Tillsammans skjuter de runt 16 treor per match – dessutom går var tredje boll i korgen. I laget finns också Samir Ali, en 25-åring med flera säsonger i Basketligan bakom sig. Även Samir är ett offensivt vapen.

Anton Almqvist i Eos gjorde en helgjuten insats i den senaste hemmamatchen mot serieledaren Djurgården.

– Han slet hårt i försvaret och vågade även utmana de storvuxna Djurgårdarna i offensiven, säger Jovan Zdravevski, Eos coach.

Jovan hoppas att laget kan hålla Luleås trepoängsskytte i schack.

– Starka defensiva insatser krävs i tuffa Superettan, där vi inte tillhör de längsta lagen.

Heja på Eos på lördag – och ge gärna ett bidrag till Rosa oktober!

Alla nyheter