12 November

Tre unga basketspelare
som brinner för sporten

Energi är ett av Eos kärnvärden. Men vad innebär det i praktiken? Hur får ett ungdomslag energi? Och vad gör man när energinivån är lägre? Vi träffade tre ungdomsspelare i klubben för ett samtal om energi, laganda och framtidsplaner.

Att det krävs massor av energi och målmedvetet arbete för att bli riktigt bra på något är ett känt faktum. Det brukar heta att det behövs träning i minst 10 000 timmar för att bli ett ess på fiol, matematik, basket eller vad det nu handlar om. Utslaget på tio år innebär det runt tre timmars övning per dag. Frågan är hur en människa kan motivera sig att träna så mycket.

Passion, hårt arbete och fokus

Föreläsaren och författaren Richard St. John ville ta reda på svaret. Därför intervjuade han 500 människor med energi – från Bill Gates och Martha Stewart till Robin Williams och Nobelpristagare. Resultatet blev boken ”8 to be great”.

Richard St. Johns undersökning visade att de intervjuade hade åtta gemensamma nämnare. De tre viktigaste var passion, hårt arbete och fokus. Slutsatsen var att hårt och fokuserat arbete sällan upplevs som hårt och fokuserat arbete för den som brinner för något och har roligt under tiden. Därmed är det möjligt att öva mycket, länge och med hög kvalitet.

Eos syn på energi lyder så här: ”Den som har gjort sitt allra bästa har rätt att känna sig som segrare – oavsett hur matchen slutar. Därför anstränger vi oss till det yttersta och bidrar med positiv energi till vår omgivning.”

Jag träffar Hannes, Julia och Filip i Eoshallen en lördag i november 2017. De är tre av flera hundra spelare som är aktiva i IK Eos omkring tjugo ungdomslag.

• Hur gick det till när du började med basket?
Hannes – Jag började med fotboll. Mamma tyckte att basket skulle passa mig, så ett tag kombinerade jag fotboll och basket. I femman började jag i Eos Pojkar -01. Träningstiderna passade mig och lagkänslan var bra. Efter några månader bestämde jag mig för att satsa på basketen.
Julia – Jag har testat handboll, dans och ridning. När jag var åtta eller nio år provade jag och en kompis på basket. Det var roligt, så jag fortsatte.
Filip – Min pappa är basketcoach och spelade när han var yngre. Jag såg min första basketmatch som femåring och ville bli som pappa. Två år senare började jag träna.

• Vad är allra roligast med basket?
H – Jag gillar att lära mig nya saker. Det finns hur mycket som helst att utveckla och förbättra inom basket.
J – Att det är en lagsport. Jag uppskattar gemenskapen mellan basketspelare, dels i Eos, dels mellan olika klubbar.
F – Det är att lära känna nya människor. Jag tycker mycket om att resa med laget och uppleva saker tillsammans med andra.

• Hur är det att spela i Eos?
H – Det är en trevlig klubb med god sammanhållning. Alla känner alla – och alla hör ihop. Eos är mer än en massa olika lag.
J – Jag uppskattar möjligheten att lära känna nya människor. Ta till exempel språkcaféet. Det finns en stark gemenskap i klubben. Alla pratar med varandra. Jag känner mig alltid välkommen när jag kommer till hallen.
F – Eos är som ett andra hem för mig. Jag tillbringar mycket tid i hallen.

• Eos tre kärnvärden är Respekt, Energi och Lärdom. Vad är energi för dig?
H – Energi är en känsla i laget. När alla ger allt på träning och match, och alla peppar varandra.
J – Det är att ge 100 procent – oavsett om jag spelar eller sitter på bänken.
F – Svårt att beskriva. När alla tolv i laget gör sitt bästa för varandra. Känslan av att det finns möjlighet att vinna oavsett vad resultattavlan visar.

• Beskriv hur en vanlig dag i Svaneskolans bollprofil med basketinriktning ser ut?
H – Vi har basketlektion två gånger i veckan: måndagar och onsdagar 7.40–9.00 i Eoshallen.
J – Damlagets coach Kevin leder träningen. Det är mycket individuella moment: teknik, skott, passningar och attacker.
F – Några gånger per termin har vi även särskilda lektioner med idrottsläraren på Svaneskolan. Ibland är det teori. Andra gånger kör vi fystester på 400, 800 eller 2 000 meter.

• Hur mycket tränar du utöver bollprofilen – och hur gör du för att kombinera skola och basket på ett bra sätt?
H – Sju lagträningar per vecka plus löpträning och styrketräning under säsongen. Jag får sköta det själv. Har aldrig missbrukat förtroendet. Det är viktigt att lära sig att ta ansvar på egen hand.
J – Fem lagträningar per vecka plus löpträning och styrketräning. Så länge jag sköter skolarbetet på ett bra sätt lägger sig inte mina föräldrar i.
F – Jag har ungefär samma träningsmängd som Julia under säsongen. På sommaren tränar jag med min pappa. Jag måste ta ansvar för skolarbetet för att få lov att träna basket. Mitt mål är att göra de flesta läxor när jag är i skolan.

• Tröttnar du på basketen ibland, och hur motiverar du dig i så fall då?
H – Det händer. Då försöker jag peppa jag mig själv. Om målet är att vinna RM gäller det att alla i gruppen har en bild i huvudet om hur det kommer att se ut och kännas när laget har vunnit.
J – När jag inte känner för att träna brukar jag tänka på all tid och energi som jag har lagt ner på basketen, och att jag i så fall har gjort det i onödan om jag börjar tappa. Då blir jag motiverad igen.
F – Har jag satt upp ett mål vill jag kämpa för det och nå dit.

• För nå framgång i basket gäller det att vara och spela som ett lag. Hur bygger man en stark anda med respekt, energi och lärdom i ett ungdomslag, enligt dig?
H – Mycket handlar om att sätta upp mål och bygga en vi-anda. Vi är ett lag och en helhet – och vi gör det tillsammans.
J – Alla ska känna sig välkomna och vara en del av gruppen. Det går inte att bygga ett lag på en eller två spelare.
F – Glädjen är viktig. Alla i laget är med, alla trivs, alla tycker att det är roligt och alla visar respekt mot varandra.

• Vad kännetecknar en bra coach, som du ser det?
H – Coachen måste tro på det som han eller hon säger till laget. Det fungerar inte att bara säga saker och sedan inte leva upp till det som han eller hon har sagt. En bra coach har vilja, sätter upp mål och är väl förberedd på träningar och matcher.
J – Engagemang är viktigt. Coachen måste tycka att det är roligt att utveckla laget och spelarna. Den glädjen smittar av sig. Jag tycker också att coachen ska förmedla vad som är målet med träningen.
F – En bra coach får varje spelare att känna sig betydelsefull. Det är viktigt att ge samma förutsättningar till alla i laget. Några spelare blir bra tidigt. För andra tar det längre tid.

• Vad siktar du på som basketspelare – och när det gäller yrke?
H – Jag vill kunna försörja mig på basketen och spela utomlands. Det är givande att se ett annat land och lära känna en annan kultur. Kanske brandman eller polis. Ett arbete där jag får vara i rörelse och använda min fysik. Jag gillar inte att sitta stilla.
J – Att bli så bra som möjligt, och att bli kallad till ungdomslandslagen. Jag vill gärna spela i Ungdoms-EM nästa sommar. Har inte tänkt så mycket på det. Ett intressant jobb med bra lön.
F – Först och främst vill jag spela basket på High school i USA. Nästa steg är collegebasket. Mitt stora mål är att spela i NBA. Jag funderat på att bli fysioterapeut. Det verkar vara givande att hjälpa skadade idrottare att komma tillbaka.

En annan som funderade mycket kring energi i olika former var Albert Einstein. Han drog ungefär samma slutsats som Richard St. John, Hannes, Julia, Filip, herrlandslagets coach Vedran Bosnic och många andra spelare, ledare och funktionärer i Basketsverige: ”Genius is 1 percent talent and 99 percent hard work.” Och allra bäst blir resultatet om man brinner för det som man håller på med – och har roligt under tiden.

Kort om Hannes, Julia och Filip

HANNES
• Ålder: 15
• Bor: Lund
• Skola: nian i Svaneskolans bollprofil med basketinriktning
• Klubb: IK Eos
• Lag: Pojkar 02, Herrar utveckling
• Träningspass: sju lagträningar per vecka plus löpträning och styrketräning
• Förebild: Kobe Bryant
• Mål inom basket: att kunna leva på sporten

JULIA
• Ålder: 15
• Bor: Lund
• Skola: nian i Svaneskolans bollprofil med basketinriktning
• Klubb: IK Eos
• Lag: Damer utveckling
• Träningspass: fem lagträningar per vecka plus löpträning och styrketräning
• Förebild: ingen direkt
• Mål inom basket: att spela utomlands

FILIP
• Ålder: 15
• Bor: Lund
• Skola: nian i Svaneskolans bollprofil med basketinriktning
• Klubb: IK Eos
• Lag: Pojkar 02, Herrar elit
• Träningspass: fem lagträningar per vecka plus löpträning och styrketräning
• Förebild: LeBron James
• Mål inom basket: High school, collegebasket, NBA

Text och foto: Henric Lindqvist

Alla nyheter