05 March

Fullt fart när sju Eoslag
spelade Easy Basket

Easy Basket är till för att alla ska kunna vara med. I söndags (4/3) var det full fart i Pilängshallen när Lobas stod som värd för de allra yngsta spelarna. Flickor och pojkar födda 2008–2010 spelade denna omgång. Eos var på plats med sju lag. Lobas och Ystad var också representerade i Lomma.

Vi passade på att prata lite med ledaren Simona Bartkova för att ta reda på mer om vad det är för någonting egentligen – Easy Basket; eller EB som många säger. Simona är inte bara coach för pojkar födda 2010 och 2009 (och laget med spelare som har funktionsvariant) utan hon arbetar även på Eos kansli där just Easy Basket är ett av hennes ansvarsområden. Och så spelar hon själv i Eos Damer elit-lag förstås. Mycket basket blir det...

Vad menas med Easy Basket?

Tanken är att så många som möjligt av de mindre barnen som tränar basket ska få möjlighet att spela match. Då har man bestämt att för de som är mellan 7 och 10 år ska det arrangeras Easy Basket-omgångar där klubbarna i regionen hjälps åt för att barnen ska få spela så mycket som möjligt på kort tid. Oftast rör det sig om ca 3-4 timmar för varje omgång och då hinner varje lag spela 3-4 matcher. Planen går tvärs över banan och blir då lite kortare, lagen har fyra spelare på plan och matcherna är 4 x 5 minuter långa. Det är också en möjlighet för unga domare att få erfarenhet av att döma. Foul kan dömas, men det finns inget sekretariat som räknar och poäng räknas inte heller. Däremot ska ledarna se till att speltiden fördelas så jämnt som möjligt på alla spelare oavsett hur långt spelaren kommit i sin basketutveckling.

Klubbarna hjälps åt att arrangera

För IK Eos är det Simona Bartkova som är ansvarig för Easy Basket och det innebär att hon har kontakt med alla föreningar i Skåne. Först och främst är det en fråga om vilka klubbar som har möjlighet att arrangera EB eftersom det krävs halltider och viss administration runt omkring.

– Naturligtvis vill vi sprida arrangemangen så mycket som möjligt över Skåne för att så många som möjligt ska kunna vara med. De minsta barnen är inte vana att resa så långt och det ska finnas föräldrar som kan köra dem. Vi lägger alltid arrangemangen på helgen och helst på förmiddagar. Men vi får ha respekt för att det finns föreningar som inte har möjlighet att arrangera och de är så klart lika välkomna ändå, men får ju alltid restid på grund av det, säger Simona.

När det bestämts var och när omgångarna ska spelas i regionen gör Simona en uträkning på hur många lag som får plats och lägger sedan upp informationen på Skånebaskets webbsida så att coacher och klubbar kan börja anmäla sig. Anmälningarna kommer in till Simona som ser till att lagen anmält sig rätt och att allt stämmer. När en omgång är full (eller senast två veckor innan speldatum) stänger hon anmälan och gör gruppindelningar för att arrangemangen ska bli så bra som möjligt. Det kan bli att flicklag möter pojklag, men det tycker hon bara är bra, för egentligen spelar det inte så stor roll vilket lag man möter, alla får spela många matcher. 10 dagar före arrangemanget går informationen ut till anmälda ledare och föreningar. Arrangörerna ser alltid till att det finns domare, speaker och kiosk.

Spelformen är väldigt positiv

– EB är väldigt roligt. Barnen har kul och får spela många matcher och jag tycker att det är mycket bättre än i Danmark till exempel, där det är stort fokus på att vinna. Man bestämmer tidigt vilka som ska få spela mycket och vilka flickor och pojkar som är duktiga. Då får de som utvecklas senare inte chansen. I slutändan är det många fler som får chans att spela längre i Sverige och jag tror att hela upplevelsen blir roligare. Basket handlar mycket om det sociala runt omkring också, inte bara vem som kan träffa korgen flest gånger när de bara är 8 år gamla. Arrangemangen är dessutom bra träning för våra unga domare som får många matcher att döma. Det är ju något som både spelare, tränare och föräldrar bör tänka på att det är ett träningstillfälle även för domarna att utvecklas. Jag hoppas att alla klubbar tycker att Easy Basket ska prioriteras i verksamheten. Det är viktigt att de yngre får spela match och att alla kan vara med och för oss är det absolut bästa att vi har så roligt, säger Simona Bartkova.

Och kanske är det just glädjen som märks mest i Pilängshallen denna söndag. För det är massor med liv och rörelse och bollar som studsar och visselpipor som ljuder, och visst kan man bli lite besviken när bollen tar ringen och rullar ut, men framförallt syns det många glada ansikten.

EB spelas i två nivåer
Blå: Födda 2010 – 2008 (säsongen 2017/2018)
Lila: Födda 2007 – 2006 (säsongen 2017/2018)

Eos på EB Blå i Lomma 4 mars
Eos P09 och P10: 3 lag
Eos F08: 2 lag
Eos F09: 1 lag
Eos F10: 1 lag

Easy Basket i Eoshallen
25 mars
kl. 10.30-14.30
EB Lila

Läs mer om Easy Basket

Alla nyheter