25 January

Ny tabellstrid
och Simonas farväl

Nu är Eos på allvar med och kämpar om hemmaplansfördel i slutspelets första omgång och härifrån blir alla matcher viktiga. Lördagens match mot Telge, med uppkast kl 14.30, är inget undantag.

Halvvägs genom årets upplaga av Basketligan Dam har tabellen delat in sig i tre tydliga skikt: Umeå och Luleå, som fortfarande är obesegrade, är i en klass för sig; Wetterbygden, Visby, Uppsala och Mark, som alla har tre eller färre vinster; och däremellan kämpar resten av ligalagen om slutspelsseedning. Ett av lagen i den sistnämnda klungan är lördagens motståndare Telge Basket, som ligger hack i häl med Eos.

Telge leds av landslagsguarden Klara Lundqvuist, en fullständigt fenomenal spelare, vars 18,6 poäng är sjätte bäst i Basketligan Dam och högsta notering bland inhemska spelare. Klara är fortfarande bara 19 år gammal vilket är svårt att förstå eftersom detta är hennes femte säsong i högsta serien.

Förutom Klara, som är fostrad i Alvik, och de två importerna Deanna Weaver och Nena Trajchevska, består Telges trupp uteslutande av egna produkter, vilket visar hur starka de är på att producera elittalanger.

Vårt Eos åkte senast på en hedervärd förlust mot Luleå på hemmaplan i söndags, där tjejerna sköt sanslöst bra i en halvlek innan Luleå till slut kunde dra ifrån i tredje och fjärde perioden. De tre matcherna innan dess var däremot tre viktiga vinster i den täta tabellen, där Högsbo besegrades två gånger och Mark en gång däremellan.

Lördagnes match markerar också sista (?) kapitlet i Eos för trotjänaren och stålkvinnan Simona Bartkova. Simona har fått en forskartjänst inom mikrobiologi i Tallinn, Estland, och kommer därför inte kunna fortsätta spela basket i Lund. Den 10 oktober 2010 tog hon på sig det grönvita matchstället för första gången och på lördag blir det den 153:e gången. Under den tiden har hon hunnit med att göra 1 055 poäng och hämta hem 677 returer. Det finns ingen statistik för hur många offensiva fouls hon har dragit på motståndarna, men vi vågar nog gissa att Simona har dragit fler i Eoslinnet än någon annan spelare i klubbens historia.

Stanna kvar efter matchen för att hylla och tacka Simona Bartkova, samt önska henne lycka till med hennes nya utmaning.

För den som vill se ännu mera basket spelar Damer Utveckling på söndagen mot Marbo i Basketettan. Uppkast även där kl 14.30

Vi hejar på Eos!

IK Eos

Alla nyheter