26 November

Eos Ledarakademi - Ars docendi canistriludium

Lunds universitet har ett valspråk på latin ”Ad utrumque paratus” vilket betyder ”Beredd till bådadera”. Eos Ledarakademi är inte sämre, vårt latinska valspråk är ”Ars docendi canistriludium” som betyder ”Konsten att lära ut basket”

Eos Ledarakademi har startat nu i höst med en Juniorakademi för de yngre och en Ledarakademi för de som är lite äldre. Juniorakademin lär våra ungdomar hur man tränar ett lag och dömer en match. Ledarakademins innehåll är mer inriktat på generellt ledarskap. De som leder Ledarakademin är Göran Larsson från Syrsa och Gunnar Westling, som är utbildningsansvarig och tillika IK Eos ordförande.

I Ledarakademin anpassas utbildningen efter deltagarnas basketkunskaper. Årets deltagare har alla en gedigen utbildning i basket så akademin fokuserar på högklassig ledarutbildning. Både Gunnar och Göran är erfarna ledarutbildare.

Ett av målen för Eos är att deltagarna skall lägga Eos Ledarakademi till sitt CV och på sikt skall utbildningen bli välkänd bland arbetsgivare och ett värdefullt tillägg som gör skillnad.

Två av deltagarna är Niklas Wahlén och Jonas Korsell. Niklas läser första året på Företagsekonomiska institutionen på Lunds Universitet, han tränar Eos P20. Jonas Korsell är välkänd i Eos. Han tränar P05 och arbetar på Ericsson. I Ledarakademin är ambitionen att ge deltagarna en utbildning som man skall ha mycket nytta av både på basketplanen och i sina studier eller yrkesroll. Utbildningspassen är en blandning av teori och praktik. Det är just den praktiska delen som Niklas uppskattar mest. Efter att man gått igenom ett moment får deltagarna chans att träna på varandra för att sedan komma tillbaka till gruppen och redovisa sina erfarenheter. Det här praktiska momenten finns inte med i Niklas utbildning på Ekonomihögskolan.

– På universitetet handlar det mer om att läsa litteratur och vara förberedd på vilka frågor som kommer på tentamen, säger Niklas, i Eos akademi får man träna på verkliga situationer, hur man möter andra människor och leder en grupp.

Jonas Korsell är en erfaren ledare både i sitt yrke och som ungdomscoach, han har gått många ledarutbildningar på Ericsson.

– Eos akademi är en av de allra bästa jag gått hittills säger han. På andra ledarutbildningar har deltagarna haft samma ålder, liknande utbildning och liknande jobb. I Eos Akademi är vi 15 deltagare med basket som den enda gemensamma nämnaren. Vi är i olika åldrar, har olika utbildning och olika jobb. Det ger mycket mer spännande övningar och en härligt prestigelös atmosfär.

Vill du veta mer om Eos Ledarakademi skall du ta kontakt med Gunnar Westling, westling.gunnar@gmail.com

Alla nyheter