12 November

Anrika AIK
gästar Eoshallen

På lördag 13 november kl 14.30 kommer AIK på besök till Eoshallen för match i Superettan mot hemmalaget IK Eos. AIK från Solna bildades redan 1891, så det är en förening med gamla anor som gästar Eoshallen på lördag.

Så gammal är dock inte Basketsektionen, den bildades 2016 när man slogs ihop med Solna Vikings.

AIK kallas ofta ”Gnaget”, speciellt i bollsporten där man använder fötterna mer än händerna. Varifrån smeknamnet Gnaget kommer vet man inte, men det finns några olika teorier. En är att man, då som nu, spelade i svarta tröjor, som med tiden blev så urtvättade att färgen blev mer grå, och att laget då liknade råttor, ett gnagande djur. En annan teori är att man spelade fotboll på så sätt att man ”gnagde” till sig poängen och genom detta klarade sig kvar i serien. Gemensamt för båda teorierna (och det finns ännu fler) är att de är mycket gamla, omkring 100 år, så det finns inte någon kvar som kan verifiera sanningshalten i någon av dem.

Inför lördagens fight är det nog så, att AIK:s coach tycker att spelarna bör ”gnaga” lite, för att kunna ta hem säsongens första seger. Laget har börjat med fyra förluster men tittar man på spelarmaterialet så borde laget ligga betydligt högre upp i tabellen. Man har dock inte spelat med fullt lag i de flesta matcherna, vilket säkert är en del av förklaringen. Bröderna Inan, Kristoffer Gafor och Mario Blazevic är alla mycket duktiga och har ligaerfarenhet och kompletteras med en rad yngre spelare som är visat framfötterna tidigare.

IK Eos gick på pumpen för första gången i år förra helgen mot Kalmar borta och är säkert revanschsugna. Matchen mot Östra Smålands stolthet var den målrikaste i Superettan i år, och trots 93 poäng framåt för Eos så blev det en klar förlust med 27 poäng.

Toppen av serien kommer att vara intressant i år, just nu ser Kalmar och Uppsala ut att vara de bästa lagen, men vare sig de två eller någon annan går säker, utan varje match i Superettan är en fight, vi hoppas på en spännande sådan på lördag.

Välkomna till Eoshallen och hjälp killarna till en ny seger!

IK Eos

Alla nyheter