14 December

LS inställt – för att
motverka smittspridning

IK Eos Basket har beslutat att, för andra året i rad, ställa in Lundaspelen. Detta görs för att motverka den ökade smittspridningen i samhället, både i Sverige och i närliggande länder, vars föreningar brukar gästa Lundaspelen frekvent.

IK Eos har inte haft något lätt beslut att ta, Lundaspelen är för många årets höjdpunkt och efter förra årets inställda spel såg många fram emot de 43:e spelen.

Nuvarande restriktioner och rekommendationer från bland annat Folkhälsomyndigheten och Region Skånes smittskyddsläkare gör att vi känner att vi inom idrotten måste ta vårt ansvar för att minimera smittspridningen i samhället.

Risken att smittspridning uppstår med så många människor på samma plats är stor. Även om föreningarna följer rekommendationerna och kontrollerar covidpass för alla åskådare, kvarstår risken med ökat antal ungdomar i idrottshallar och på andra ställen i staden. Dessutom är det just i dessa åldrar som smittspridningen är störst just nu.

Lundaspelen genomförs vanligtvis med hjälp av hundratals volontärer från båda klubbarna. Det är dessa personer som gör att den höga kvaliteteten på turneringarna kan upprätthållas. Med nuvarande rekommendationer, om att exempelvis stanna hemma vid symptom, finns det en stor risk att inte tillräckligt många funktionärer finns tillgängliga.

– Alla ledare, spelare och funktionärer tycker att det är mycket tråkigt att inte få vara med om Lundaspelen, men riskerna är för stora att vi inte kan upprätthålla kvaliteten och vi vill att Lundaspelen skall vara en positiv upplevelse för alla, precis som det varit i över 40 år, säger IK Eos klubbdirektör Björn Göransson

IK Eos har tagit sina beslut med tanke på situationen just nu, men har också tagit med i beräkningarna att om vidare restriktioner skulle införas närmare inpå turneringen, så hade konsekvenserna för alla inblandade blivit mycket större.

Det är 400 lag som är anmälda, och alla dessa får nu sikta på 2023 i stället, då Lund kommer att fyllas av basketungdomar igen och vi siktar på en fantastisk turnering igen.

Alla nyheter