07 March

”Dubbelfest” i Eoshallen
lockade 800 deltagare

Aldrig tidigare har väl en julfest och en VM-final i fotboll smält samman till ett jätteparty. Men det var vad som hände när Julgivenfesten arrangerades i Eoshallen. Omkring 800 barn, ungdomar och vuxna deltog i ”dubbelfesten”– och bjöds på mat, underhållning och lekar.

Julgiven startade 2020. Initiativtagare var krögaren och entreprenören Åsa Lovén, som driver tre restauranger i Lund.

– Tanken är att privatpersoner, företag och föreningar köper måltider till dem med extra behov av omtanke och uppmuntran i samband med julen. Samtidigt stödjer givaren sin lokala restaurang, säger Sarah Kahal på Eos Cares, arrangemangsansvarig för Julgivenfesten.

I mitten av december fylldes Eoshallen till brädden med människor i olika åldrar och från flera länder.

– Alla som kom bjöds på en högtidsmåltid.

Kvällen inleddes med ett särskilt firande för de ukrainska vännerna.

– Denna programpunkt arrangerades förtjänstfullt av Gulshan Jakub och People NEED People, i samverkan med Meeting Central Ukraine in Lund.

Därefter blev det luciatåg, dans runt granen, barnkör samt utställningar från olika länder.

– I B-hallen var det fullt av barn och ungdomar som lekte, idrottade och såg VM-finalen i fotboll på storbildsprojektor. Festen avslutades med sång av Nadin Al Khalidi.

Föreningar och politiska partier

Ett stort antal föreningar fanns på plats i Eoshallen. Bland dessa kan nämnas UNICEF Lund, Lunds, FN-förening, Rädda Barnen Lund och Tamam Lund. Dessutom var flera politiska partier representerade.

– Eftersom VM-finalen pågick samtidigt blev det nästan mer fotbollsfest än julfest, säger Kerstin Karlsson. Hon är aktiv i UNICEF Lund och sekreterare i LIPS, Lunds ideella föreningars paraplyorganisation för socialt arbete.

Kerstin arbetade tidigare som sjuksköterska och med kliniska läkemedelsstudier.

– Numera vill jag verka för ett bättre Lund när det gäller omhändertagande av flyktingar och nysvenskar med fokus på barnen.

Under Julgivenfesten hade UNICEF Lund aktiviteter för barnen.

– De dekorerade pepparkakor, vilket var uppskattat.

UNICEF Lund och Eos Cares samverkar både i LIPS och vid olika arrangemang.

– Vi hjälpte bland annat till med att arrangera testvalet i Eoshallen förra hösten. Jag har även deltagit i en språkacceleratorgrupp.

Hur ser du på samarbetet?

– Eos Cares gör ett fantastiskt jobb. Förhoppningsvis kan föreningarna som är med i LIPS tillsammans utveckla det sociala arbetet ytterligare. En idé som jag har är att låta ungdomar från olika skolor och stadsdelar i Lund träffas och lära känna varandra. Föräldrarna kan bistå med fika och annat; allt för att öka integrationen i samhället, säger Kerstin Karlsson.

Text: Henric Lindqvist, CopyBoost
Bilder: IK Eos

Alla nyheter