13 December

Föredrag, mingel,
mat och match

Det är receptet för Eos näringslivsträffar. Sedan 2010 har 25 talare delat med sig av sina kunskaper och insikter i allt från ledarskap till energiförsörjning. Föredragshållare på den senaste träffen var journalisten och författaren Andreas Cervenka.

Näringslivsträffarna genomförs en gång på hösten och en gång på våren.

– Vi hade två grundtankar vid starten: att på ett konkret sätt ge tillbaka till våra sponsorer, och att ge företag och intresserade privatpersoner möjlighet att delta för en rimlig summa, säger Olle Berglind, en av initiativtagarna.

En näringslivsträff inleds med mingel. Sedan är det dags för föredrag i något aktuellt ämne. Därefter ser besökarna ett av Eos två elitlag spela match. Damlaget tävlar i högsta serien och herrlaget i den näst högsta, Superettan.

– På väg ut till matchen passerar besökarna ett buffébord. Sedan ser de matchen från hedersläktaren.

Eos näringslivsnätverk består i dagsläget av 18 sponsorer och 17 medlemmar.

– De som bjuds in får ta med sig en kollega och en familjemedlem, så det är inte ovanligt med ett 60-tal personer i mötesrummet.

Bland föredragshållarna genom åren kan nämnas Bo Lundgren, före detta skatteminister, Tomas Axnér, handbollstränare, Niclas Carlnén, vd i Malmö FF och arkeologen Sofia Lindberg. Hon berättade om utgrävningarna vid ESS.

Fjolårets mest sålda fackbok

Den senaste talaren är Andreas Cervenka – vinnare av Stora Journalistpriset, sommarpratare och författare till boken Girig-Sverige, förra årets mest sålda fackbok. Hans välbesökta föredrag i Eoshallen fokuserade på händelser i samhällsekonomin sedan boken kom ut. Ett exempel är det höga ränteläget.

– Sverige är ett av världens mest räntekänsliga länder. Orsaken är dels att vi har så mycket lån, dels att lånen har kortare löptider än i många andra europeiska länder. Lägg till det att BNP-utvecklingen i Sverige just nu är sämst i Europa. Sammantaget bidrar detta till ökade klyftor i samhället.

Näringslivsträffen var inte Andreas Cervenkas första kontakt med Eos.

– Jag är en stolt basketpappa med ett barn i Eos ungdomsverksamhet och ett på föreningens fritids.

Andreas Cervenka uppskattar basketkulturen i allmänhet och den värdedrivna basketklubben i synnerhet.

– Värderingarna är sunda och föreningen har ett omfattande socialt arbete. Jag blir på gott humör varje gång jag besöker Eoshallen.

Vill du eller ditt företag gå med i Eos näringslivsnätverk?
Mejla till info@eoslund.se.

Text: Henric Lindqvist, CopyBoost
Bilder: IK Eos

Alla nyheter