17 April

Tid + vilja + kamratskap
= succérecept för Pojkar -06

Slutsignalen ljuder i Idrottshallen. Jublande spelare, coacher och föräldrar i Eos Pojkar -06 stormar planen och vrålar ut sin gemensamma glädje. Segern i Lundaspelen 2024 var kulmen på engagerade ledares hårda och långsiktiga arbete med en grupp grabbar som hade det kämpigt på basketplanen i början.

Triumf. Eufori. Katharsis. Tre ord som beskriver coachernas känslor den 5 januari.

– Vårt lag har radat upp hedersamma förluster genom åren och alltid snubblat på målsnöret. Äntligen föll allt på plats. En fantastisk känsla, säger Nils Gjörup.

– Fem raka segrar med mindre än fem poäng. Helt otroligt! Lägg till det att Lundaspelen 2024 var bland det sista vi gjorde med killarna efter åtta år tillsammans, säger Ralph Myrnäs.

Från nio till femtio spelare

Snabbspolning bakåt till sensommaren 2016. Spelarna är tio år gamla när Nils och Ralph börjar arbeta med gruppen.

– Då bestod laget bara av nio killar. Målet var att ingen skulle sluta. Det hade vi inte råd med, säger Ralph.

Den första tiden på basketplanen innebar en hel del förluster för den tunna spelartruppen, men våren 2017 började det vända. Fler och fler killar anslöt till laget.

– Plötsligt kom två nya till varje träning, säger Nils.

Tillströmningen av spelare fortsatte. Efter ytterligare några säsonger var det inte mindre än 50 spelare i truppen.

– Vi blev överrumplade. Dels var det svårt att hitta en bra nivå på träningspassen, dels gjorde det stora antalet spelare att vi knappt hade tid för individuell återkoppling, säger Ralph.

Nils och Ralph bestämde sig för att låta alla som ville prova på basket vara med i laget – trots myllret av killar, röster och studsar på träningarna.

– Vi valde att delta med tre lag i både Lundaspelen och Eskilstuna Basket Cup. På så sätt fick alla i gruppen möjlighet att spela matcher, säger Nils.

Respekt, Energi, Lärdom

Eos är den värdedrivna basketklubben. Det innebär att verksamheten genomsyras av tre starka värderingar: Respekt, Energi och Lärdom (REL).

– Vi ledare arbetar med respekt genom att sträva efter att vara goda förebilder, lyfta fram positiva exempel bland spelarna och betona betydelsen av att respektera laget och varandra. En sak som vi aldrig har tolererat är beteenden som drar ner energinivån för gruppen i sin helhet, säger Ralph.

Energi handlar mycket om att premiera ansträngning före resultat.

– Nyckelordet för vår spelstil är energi, och energi bygger på vilja. Du ska vara som ett plåster på din motståndare i försvaret. Det är vår standard och blev efterhand en vana för killarna, säger Nils.

– Det duger inte att vila upp sig i försvaret för att sedan lägga energin på anfallsspelet, säger Ralph.

Lärdom uppnåddes via samtal med gruppen och individer, och genom att få spelarna att ta till sig och inse viktiga sammanhang på egen hand.

– Att coacha varandra har varit viktigt i vårt lag. Alla gör vi misstag, men hur undviker vi att göra samma misstag gång på gång?

Coachernas mål var att stärka denna del av lärandet genom att visa tålamod och förtroende när spelare gjorde misstag på planen – i motsats till att byta ut dem direkt när något blir fel.

Öppen kultur – många kulturbärare

Vilken är lagets största styrka?

– Kamratskapet och den gemensamma ambitionen att bli bättre. Laget har en öppen och tillhörande kultur, med många kulturbärare. Och många kulturbärare gör att gruppen har kapacitet och förmåga att ta emot nya spelare. Det ledde till att nya spelare som anslöt under resans gång fick möjlighet att ta plats och växa, vilket i sin tur skapade förutsättningar för ännu fler kulturbärare, säger Ralph.

Våren 2024 återstår någon turnering för Eos Pojkar -06. Sedan är lagets åtta år tillsammans över. Flera spelare har redan gjort avtryck i andra sammanhang.

– Några killar spelar med Herrar A i Superettan och flera andra är med i Herrar Utveckling, som tävlar i Basketettan Herr.

I augusti tillträder Nils Gjörup tjänsten som klubbdirektör i Eos. Ralph fortsätter att arbeta som systemingenjör. Men de långvariga coacherna för Eos Pojkar -06 försvinner inte helt från lagets horisont.

– Vi har arbetat så länge med killarna att det är svårt att släppa taget helt och hållet. Förmodligen kommer vi att vara med och stötta på något sätt även i fortsättningen, säger Nils.

Fotnot. Felicia Dourva, Jacob Fors, David Grubb, Mattias Jörntell, Olle Karlsson och Emelie Ånäs har också hjälpt till i Eos Pojkar -06 genom åren.

Text: Henric Lindqvist, CopyBoost
Bilder: IK Eos

Alla nyheter