Historik

Gångföreningen som
blev en basketklubb

Trånga gymnastiksalar och ett svalt intresse för handboll. Det är huvudskälen till att Eos håller på med basket.

IK Eos grundades som gångförening den 13 januari 1949. Fram på vårkanten samma år hade eldsjälen Set Odelsberg fått ett gäng ungdomar i träning. Under de följande tjugo åren erövrade Eos gångare flera titlar i lokala, regionala och nationella gångtävlingar.

Hösten 1949 kom gångarna in i Lunds trånga gymnastiksalar. Målet var att hålla uppe konditionen under vintersäsongen. Några av killarna ville spela handboll, men hallarna som klubben hade tillgång till var för små. Dessutom tillät inte grundaren Set Odelsberg det. Han var ingen handbollsentusiast. Istället stod basket på schemat.

Två SM-finaler på 1950-talet

Fyra år efter starten fick Eos en inbjudan från baltiska flyktingar att delta i en lokal basketserie i Lund. När serien var färdigspelad stod Eos som vinnare – utan att ha förlorat en enda match. På 1950-talet tog klubben sig till SM-final två år i rad.

Gunnar Persson och Lars-Erik ”Peggy” Larsson var två nyckelpersoner i Eos framväxt som basketklubb. De var drivande i arbetet med den internationella ungdomsturneringen Lundaspelen och låg även bakom Eoshallen. En annan eldsjäl som har betytt mycket för Eos är Peter Kozak – känd som ”den evige basketgeneralen” för sitt långvariga engagemang i klubben och i Lundaspelen.

Fördubblat medlemsantal

Gångsektionen är vilande sedan länge. Men basketen lever och frodas. Under de senaste tio åren har antalet medlemmar i Eos mer än fördubblats. Vi tror att den stora ökningen beror på den starka gemenskapen i klubben, i kombination med ett långsiktigt och målmedvetet arbete med värderingar.

Fotnot. Eos är morgonrodnadens gudinna i den grekiska mytologin, syster till solguden Helios och mångudinnan Selene.

Källa: Anders Fähltman, Tidningen om Eoshallen, 1990