09 March

Lundaspelen laddar om
– flera nyheter 2023

Hela 42 raka Lundaspelen i basket. Därefter två inställda turneringar i rad. Dags att kasta in handduken? Inte en chans. I stället en möjlighet för IK Eos att i lugn och ro vässa en av Europas populäraste basketcuper för unga. Resultatet: flera nyheter när turneringen återstartar den 2–5 januari 2023.

Pandemin slog till med kraft med full kraft i mars 2020.

– Vi hade gott om tid att bromsa och förbereda oss för att Lundaspelen 2021 skulle ställas in, säger Jörgen Fastberg, sportchef för utvecklings- och seniorlagen i IK Eos och ansvarig för Lundaspelen.

I december året efter var situationen en annan.

– Det såg länge ut som om vi skulle kunna genomföra turneringen 2022, men i slutet av året försämrades smittoläget, vilket gjorde att både vi och Lugi Handboll fick dra i nödbromsarna i ett sent skede.

Allt gick dock inte att stoppa: program hann tryckas, t-tröjor levereras och två pallar med pokaler och medaljer med fel årtal dök upp utanför Eoshallen.

– Men det är åtgärdat nu. Programmen ska vi använda för att attrahera lag till nästa års turnering och märkningen av pokalerna är ändrad. På t-tröjorna står det ”43:e Lundaspelen i basket”, vilket stämmer även med nästa års turnering.

Den verkligt stora utmaningen för IK Eos har varit att två inställda Lundaspelen inneburit kraftigt minskade intäkter.

– Vi söker stöd hos både Riksidrottsförbundet och Lunds kommun.

Rekord i anmälningar

Antalet anmälda lag till Lundaspelen 2022 blev rekordhögt. Hela 455 lag ville vara med.

– I dagsläget kan vi inte ta emot så många lag. Det gjorde att ett 30-tal hamnade på reservlistan.

Under pandemin har Eos kansli haft täta kontakter med representanter för klubbar och lag i Europa.

– Förståelsen har varit stor för våra beslut. Känslan är att ett stort antal klubbar vill komma tillbaka 2023.

Därmed riktar Eos blicken framåt.

– Två år utan Lundaspelen har gett oss möjlighet att fundera kring hur turneringen kan bli ännu mer attraktiv.

Flera förbättringar

Sommarcup för de yngre. Deltagande för spelare med funktionsvariation. Ett magasin i fyrfärg på 70 sidor. Dunkshow i världsklass. Det är några av nyheterna som deltagarna i Lundaspelen 2023 kommer att mötas av. Mer information finns här intill.

– Vi är medvetna om att basketklubbar och lag i Europa kan välja och vraka när det gäller turneringar för ungdomar. Enbart i Sverige finns ett 20-tal cuper att välja mellan. Förhoppningsvis signalerar vår satsning att Lundaspelen inte bara kommer tillbaka, utan att turneringen blir ännu bättre från och med 2023, säger Jörgen Fastberg.

Sju nyheter i och kring Lundspelen

• Sommarcup 1–3 juli 2022
För pojkar och flickor födda 2010, 2011 och 2012. ”Instegsturnering” för att ge yngre spelare en känsla av hur det är att vara med i Lundaspelen.

• Deltagande för spelare med funktionsvariation
Sedan flera år tillbaka finns rullstolsbasket på Lundaspelens program. Nu öppnas möjligheten för spelare med funktionsvariation att tävla i turneringen.

• Underhållning med basketakrobater
Den spektakulära franska slamdunkgruppen Barjot Dunkers har fler än 2 000 uppträdanden bakom sig. Lika många åskådare beräknas vara på plats i Idrottshallen på kvällen den 4 januari 2023.

• Lundaspelen Magazine
Fyrfärgsmagasin på 70 sidor med allt om Lundaspelen – från regler och information vid ankomst till nyheter och historisk bildkavalkad. Delas ut till coacherna i samtliga besökande lag.

• Live-rapportering och digitala matchprotokoll
Från och med nästa år minskar Lundaspelen pappersanvändningen rejält. Då går turneringen över till digitala matchprotokoll. Det innebär att var och en av de tjugo sporthallar som används i turneringen förses med surfplattor. Via ett förenklat, digitalt matchprotokoll trycker sekretariaten fram poäng, foul med mera, och det går att följa resultaten live från turneringens webbplats.

• Fler högklassiga sporthallar
Flera sporthallar byggs eller planeras i Lunds kommun. ISLK-hallen har redan hunnit bli mycket uppskattad bland deltagarna i Lundaspelen. Och 2023 är det dags för basketspelarna att sätta trepoängsskott i Lerbäckshallen – en splitterny arena med stor läktare.

• Nytt hotellsamarbete
Allt fler ungdomslag väljer att bo på hotell. Från och med 2023 kompletterar Motel L på Brunnshög det tidigare hotellalternativet Radisson Blu i Lundaspelen. Motel L invigdes förra året och har 252 rum fördelade på 12 våningar. Stora fyrbäddsrum i kombination med rimliga priser och närheten till spårvägen gör Motel L till ett intressant alternativ för många besökande klubbar och lag.

Text: Henric Lindqvist, CopyBoost
Bild: Barjots Dunkers

Alla nyheter