Historik

Halldrömmen
som blev verklighet

Många föreningar i Idrottssverige drömmer om en egen hall. IK Eos gjorde drömmen till verklighet. Det blev möjligt tack vare massor av vilja, tålamod och hårt arbete.

Eos längtan efter en egen hall sträcker sig mer än femtio år tillbaka i tiden. Till en början var det för att få tillgång till en matcharena som var anpassad för basket. Senare var det trycket från alla ungdomar som ville spela basket som utgjorde huvudskälet till att bygga eget.

Ägs och drivs av Eos

I mitten av 1980-talet fick drömmarna fastare former och blev, med arkitekten Karl Koistinens hjälp, till planer och utkast. I början med hallsikte på Linero i östra Lund; senare på södra delen av centrum och i form av en kombinerad skol- och basketanläggning för gymnasieskolan Spykens elever och Eos medlemmar.

När Lunds kommun bestämde sig för att stödja projektet med ränte- och amorteringsfria lån fick Eos hallprojekt vind i seglen. Klubbens eldsjälar Gunnar Persson och Lars-Erik ”Peggy” Larsson var drivande i arbetet.

200 arbetsdagar – och 225 000 spik

I maj 1989 påbörjade NCC bygget. Lagom till jul samma år, runt 200 arbetsdagar och 25 000 arbetstimmar senare, stod dubbelhallen klar. Det gick bland annat åt 550 kubikmeter betong, 60 ton stålplåt, 225 000 spik och en teleskopläktare för att bygga Eoshallen – en av ett fåtal hallar i Basketsverige som ägs och drivs av en förening.

Källa: Anders Fähltman, Tidningen om Eoshallen, 1990

Se Eoshallen inifrån