Historik

Det började med
en dröm: OS i Lund

Olympiska spel i bollsporter, där ungdomar tävlar och knyter kontakter över gränserna. Idén till Lundaspelen uppstod i mitten av 1970-talet inom Idrottsringen – en organisation som bestod av fyra idrottsklubbar: Lugi Handboll, IK Eos, Lunds IS och Lunds FF.

En av initiativtagarna till Lundaspelen var Lars-Erik ”Peggy” Larsson i IK Eos. I augusti 1978 skrev han, i egenskap av ordförande i Idrottsringen, ett brev till Lunds kommun. Avsikten var att få tillgång till de idrottshallar, klassrum och matsalar som var nödvändiga för att turneringen skulle kunna genomföras.

Jubileum 2018

Den 27–30 december 1978 arrangerades den första upplagan av Lundaspelen i handboll. Parallellt genomfördes en ishockeyturnering. I början av januari 1979 arrangerades Lundaspelen i basket för första gången. Längre fram tillkom en fotbollsturnering. Den lades ner 1982, för att återuppstå 27 år senare. Lundaspelen i ishockey blev en kortvarig företeelse.

Lundaspelen i basket och handboll har vuxit sig allt starkare genom åren. Den 2–5 januari 2018 var det dags för jubileum. Då firade vi den 40:e basketturneringen i följd.

Kontakter över gränserna

Framlidna Lars-Erik Larsson och Gunnar Persson har haft stor betydelse för Lundaspelens tillblivelse och utveckling. En annan nyckelperson är Peter Kozak, som var Lundaspelsgeneral i mer än tre årtionden och fortfarande finns med i ledarstaben.

Allt började med drömmen om att ge idrottande ungdomar möjlighet att lära känna varandra, knyta kontakter över gränserna och få minnen för livet. Denna dröm lever än idag. Den är och förblir kärnan i Lundaspelen.

Besök Lundaspelens webbplats