Ledare i Eos

Gärna segrar på planen
– men ännu hellre i livet

”Det är roligt att vara framgångsrik sett till antalet vinster och förluster. Men det är värderingarna vi förmedlar via idrotten som kommer att ha en bestående och positiv inverkan på de unga – långt efter att vi coacher har tagit ut den sista förstafemman. För när allt kommer omkring är livets match den enda match som betyder något. Och det är denna match vi inte har råd att förlora.”

Orden kommer från den legendariske basketcoachen Morgan Wootten. Han summerar på ett utmärkt sätt ledarfilosofin i den värdedrivna basketklubben. I IK Eos finns ett 60-tal coacher och ett 30-tal träningsgrupper. Vi behöver kontinuerligt nya coacher och strävar efter att ha minst två coacher i varje grupp. Det finns alltså plats för dig som vill vara ledare hos oss.

Coach, assisterande eller lagledare
Grupperna med de yngsta har ett träningspass i veckan och spelar match ungefär en gång i månaden i Easy Basket. De äldre lagen tränar upp till fyra gånger per vecka, spelar match nästan varje helg och deltar i cuper runt om i Sverige. Det krävs alltså en hel del tid för att coacha ett lag med äldre spelare. Du kan antingen ha huvudansvaret (head coach) för den sportsliga delen eller assistera (assistent coach) den huvudansvarige. En annan möjlighet är att vara lagledare. Det innebär att du ansvarar för lagets administration, resor med mera. Vilken roll du väljer beror på kunskap, erfarenhet, intresse och tillgänglig tid.

Närvarokort – en viktig inkomstkälla
Aktivitetsbidragen är en av de viktigaste inkomstkällorna för IK Eos. Därför håller alla ledare noga reda på vilka spelare som varit närvarande på de sammankomster laget haft. Varje träning och match är en sammankomst, liksom lagaktiviteter, övernattningar, resor, turneringar och så vidare. Laget får dock bara ha en aktivitet per dag och lag. Närvaron fylls i via nätet och redovisas efter jul och till sommaren.

Från grundkurs till Steg 4
I Basketsverige finns en utbildningstrappa. För att gå grundkursen ska du ska ha fyllt 15 år. Den sträcker sig över en helg och hålls på olika platser i Skåne varje år. I grundkursen ingår avsnitt både för coacher och domare, så du får en inblick i båda rollerna. När du har genomgått grundkursen och varit aktiv som coach eller domare en tid kan du gå vidare i utbildningstrappan i form av Steg 1, Steg 2, Steg 3 och Steg 4.

Mer information
Eos kansli
Telefon: 046-15 94 94
E-post: info@eoslund.se