Ledare i Eos

Gärna segrar på planen
– men ännu hellre i livet

”Det är roligt att vara framgångsrik sett till antalet vinster och förluster. Men det är värderingarna vi förmedlar via idrotten som kommer att ha en bestående och positiv inverkan på de unga – långt efter att vi coacher har tagit ut den sista förstafemman. För när allt kommer omkring är livets match den enda match som betyder något. Och det är denna match vi inte har råd att förlora.”

Orden kommer från den legendariske basketcoachen Morgan Wootten. Han summerar på ett utmärkt sätt ledarfilosofin i den värdedrivna basketklubben. I IK Eos finns ett 70-tal coacher och ett 40-tal träningsgrupper. Vi behöver kontinuerligt nya coacher och strävar efter att ha minst två coacher i varje grupp. Det finns alltså plats för dig som vill vara ledare hos oss.

Coach, assisterande eller lagledare
Grupperna med de yngsta har ett träningspass i veckan och spelar match ungefär en gång i månaden i Easy Basket. De äldre lagen tränar upp till fyra gånger per vecka, spelar match nästan varje helg och deltar i cuper runt om i Sverige. Det krävs med andra ord en hel del tid för att coacha ett lag med äldre spelare. Du kan antingen ha huvudansvaret (head coach) för den sportsliga delen eller assistera (assistent coach) den huvudansvarige. En annan möjlighet är att vara lagledare. Det innebär att du ansvarar för lagets administration, resor med mera. Vilken roll du väljer beror på kunskap, erfarenhet, intresse och tillgänglig tid.

Närvarokort – en viktig inkomstkälla
Aktivitetsbidragen är en av de viktigaste inkomstkällorna för IK Eos. Därför håller alla ledare noga reda på vilka spelare som varit närvarande på de sammankomster laget haft. Varje träning och match är en sammankomst, liksom lagaktiviteter, övernattningar, resor, turneringar och så vidare. Laget får dock bara ha en aktivitet per dag och lag. Närvaron fylls i via nätet och redovisas efter jul och till sommaren.

Utbildning
Basketsverige har uppdaterat sin utbildningstrappa. Idag sker stora delar av utbildningen online så att man håller nere antalet timmar som deltagarna måste spendera på plats. Utbildningen är viktig för att vi som förening ska kunna fortsätta skapa goda miljöer för våra spelare.

Mer information
Eos kansli
Telefon: 046-15 94 94
E-post: info@eoslund.se