16 November

Elitbasket gånger tre
lyser upp i november

Helgen den 18–19 november spelar alla Eos elitlag i Eoshallen. Välj att se en, två eller tre matcher. Lördag kl 14.30 ställs Damer elit mot Norrköping i Basketligan dam. Söndag klockan 13.00 tar Damer utveckling emot Oskarshamn i Basketettan dam – och klockan 16.00 samma dag spelar Herrar elit mot AIK i Superettan.

Först ut är Damer elit. Det blir kamp om tabellens femteplats när Eoshallen gästas av Norrköping Dolphins. Båda lagen kommer från en segersvit. Eos har vunnit två raka matcher och Norrköping tre i rad. Laget som kommer till Lund är välcoachat och strukturerat. Nytillskottet Deanna Weaver blir en viktig pusselbit tillsammans med starka Shanity James. Båda två plockar poäng och returer för Dolphins. Dessutom ser det bättre ut för de spelare som drabbades av skador under inledningen av säsongen.

– Det lag som tar kontrollen i matchen kommer att vinna. Vi vill ha en snabb och underhållande basket med många avslut och tempo i anfallen, så vi hoppas att vi ska få matchen dit vi vill. Det ska bli roligt att spela hemma igen. Vi hoppas att Eospubliken kommer och ger oss extra energi, säger Kevin Taylor Lundgren, Eos coach.

En glädjande nyhet är att Kajsa Lundahl är tillbaka efter en tids frånvaro med brutet finger. Det är viktigt för laget att få tillbaka sin kapten. Kajsa är en stark ledare som visar vägen.

Mustaschkamper på söndag

De båda matcherna på söndagen går i Mustaschkampens tecken. IK Eos och vår publik hjälper till att samla in pengar till prostatacancerförbundet.

Oskarshamns dominerande spelare i Basketettan dam är Linn Norberg. Hon har gjort flest poäng i serien (19,7 i snitt). Linn är rutinerad, trots att hon bara är 27 år. Hon avslutar både från distans och under korgen – något för Eos unga lirare att hålla koll på.

För Oskarshamnscoachen Mattias Svensson är det svårare att veta vilka hans spelare ska hålla koll på. I Eos är det ingen som har gjort fler än tio poäng i snitt, men hela tio spelare har gjort mellan fem och tio poäng. Coach Shouan Ardalan har en bred spelartrupp och låter många få mycket speltid, vilket gör att Eos orkar hålla ett högt tempo matchen igenom. Det är tröttande för motståndarna, men roligt för publiken och våra spelare.

Anrik förening med välkänt ansikte

På söndag eftermiddag är det dags för Eos herrar att möta AIK – en av landets äldre idrottsföreningar: AIK Basket gick ihop med Solna Vikings för ett par år sedan och har redan damlaget i Basketligan. Nu försöker även herrlaget kvalificera sig dit.

Bröderna Serkan och Erkan Inan är högkvalitativa spelare och Olivier Llunga är smart både defensivt och offensivt. I senaste matchen debuterade Lazar Radosavljevic, en serb som förra året spelade i Basketligan med Södertälje Kings. Sist men inte minst får vi se en gammal bekant, nämligen David Hult. David, som gjorde några fantastiska säsonger i Eos, har flyttat tillbaka till Stockholm och representerar numera AIK.

Eos herrlag förlorade förra veckan mot Köping borta, men coach Jovan är nöjd med prestationen.

– Killarna gjorde en mycket bra match. Vi ledde matchen en bra bit in i tredje perioden och vann returtagningen med 40–34, säger Jovan Zdravevski.

Gustav Sundström attackerade framgångsrikt och var stark under korgarna mot de betydligt längre motståndarna. Även Marcus Dahlqvist hade en lyckad dag, med fem av nio satta treor.

Stöd Mustaschkampen
Heja på alla lagen i helgen och stöd Mustaschkampen. Swisha till 123 385 0138 (Skriv Mustasch i meddelandefältet.)

Go Eos!

Alla nyheter