07 June

135 Eositer i Göteborg
Basketfestivalen är över

Under gångna helgen gick Basketfestivalen i Göteborg av stapeln och Eos representerades väl av 120 spelare i åldern 13-16 år samt deras 15 ledare. Precis som Maria Albertsson, ledare för F06, säger så är detta en intensiv helg med skratt, tårar, dans, sång, spårvagnsresor, laghäng och Lisebergsbesök och så klart – massor av basket och en härlig avslutning på säsongen.

I år åkte Eos med sju årskullar (13 lag), där de med många spelare delades upp i flera lag för att få så mycket speltid som möjligt.

Flickor 06

Med många spelare delades F06 upp i två lag där tjejerna tillsammans vann alla matcher förutom tre; nämligen mot Alviks tre F06-lag. Alvik har Sveriges bästa F06-trupp just nu och ändå kunde Eos hålla jämnt till halvlek i två av matcherna. Sedan drog Alvik ifrån, men coacherna känner verkligen att Eos har närmat sig och nästa gång lagen möts får nog Alvik se upp. Helgen präglades av fina insatser på basketplanen och ledarna vill rikta ett extra tack till lagets supportrar.

– Vi är stolta och glada över att alltid ha den största föräldraklacken på plats i turneringar, säger Maria Albertsson.

Pojkar 06

Ledarna för P06 kan inte vara annat än nöjda med årets basketfestival. Med en av klubbens största gäng kunde laget spela i tre konstellationer där spelare som spelat längre blandas med spelare som spelat lite färre säsonger.

– Det har varit riktigt kul att se killarna i Göteborg och framför allt så kunde coach Olle Karlsson som varit borta från laget större delen av säsongen se vilka stora framsteg killarna gjort sedan Eskilstuna förra året. De har utvecklats basketmässigt och även mognat som personer, säger coach Ralph Myrnäs.

De tre lagen har gett allt i alla matcher i cupen. Ibland kändes det som det låg lock på korgen och tre matcher förlorades med uddamålet. Det ledde till att två av lagen blev utslagna alltför tidigt ur turneringen. Oavsett motstånd så har det varit kamp i varje match; exempelvis i åttondelsfinalen mot Scaniacupmästarna Blackeberg, som även gick och vann hela turneringen. Coacherna konstaterar att bland de 25 som var med i Göteborg så har 8 spelat mindre än ett år, 8 mindre än två år och 9 har spelat lite längre. Med tanke på detta ser coacherna med tillförsikt fram emot kommande säsonger.

Flickor 05

Tjejerna i F05 spelade i en äldre årsklass då de anmält sig i U15-klassen. Dessutom hade laget bara fem tjejer som kunde åka, så det var tuffa förutsättningar. Första gången på Basketfestivalen i Göteborg visade tjejerna vilken kämpaglöd som finns och de tackar också för stöd i några matcher från F06 och F03.

– Vi spelade ända till semifinal i B-slutspelet och med fem spelare i en äldre kategori känns det som ett bra resultat för laget. Det syntes tydligt på plan hur tjejerna utvecklats, både som lag och individuellt som spelare och det är fantastiskt att få se som coach. Jag hoppas att de ska få spela med fullt lag nästa år och då kommer de att komma ännu längre i turneringen, säger coach Emese Gosztom.

Pojkar 05

P05 gör sin bästa turnering någonsin både resultat- och spelmässigt. Båda lagen blir gruppsegrare! Det senaste årets utveckling syntes tydligt tycker både coacher och spelare.

– Vi glömde ingen spelare i Göteborg, fick godkänt på städningen av rummen på första försöket och ingen kräktes på Liseberg. Succé på alla fronter, säger coach Kajsa Wiezell.

Pojkar 04

Med 16 spelare kunde P04 åka med två lag till Göteborg för första gången någonsin. I det ena laget innebar det att spelarna fick ta lite större ansvar än vad de behövt göra tidigare. Trots förluster visade killarna stora framsteg för varje match, utvecklades och växte med uppgiften. Ena laget vann två tuffa matcher efter nagelbitande förlängning och slutade därmed som gruppsegrare. Coacherna var imponerade över den mognad spelarna visade när det väl gällde i tuffa situationer. Dessvärre förlorade de sedan 1/16-finalen mot ett starkt och tufft Blackeberg.

– Överlag visar alla spelare stora framsteg och det är vi stolta över. Nu ska vi bara fortsätta träna bra och kanske växa 20 cm var till nästa säsong så blir vi oslagbara, säger coach Kofi Adanuvor och skrattar.

Flickor 03

Vikarierande coach Estelle Centerstam tar tjejerna genom fyra riktigt starka matcher med vinst som resultat och därmed gruppseger. Laget ser starkt ut och vinner även mot Äli i 1/8-final. Dock tog tröttheten ut sin rätt och det blir för övermäktigt att rå på Viby i 1/4-final i A-slutspelet.

– Alla tio spelare gör en riktigt bra turnering och visar att vi gått framåt både som lag och individer sedan förra årets festival, säger Christoffer von Uthmann, coach för F03.

Pojkar 03

– Vi fick många bra och jämna matcher, men vi hade inte marginalerna riktigt på vår sida i år, säger coach Knubbe Nordqvist.

P03 spelade med två lag och fick det tufft i gruppspelet. Båda lagen kom till B-slutspel där det ena gick hela vägen och vann.

Eoslagen Göteborg 2019
Flickor 06
Resultat: Eos vit; grupptvåa, 1/8-final i A-slutspel, Eos grön; gruppsegrare, 1/4-final i A-slutspel
Ledare: Maria Albertsson, Ole Andersson, Ira Otamiri

Pojkar 06
Resultat: Eos röd; grupptrea, förlorar med 2 p. i 1/8 i B-slutspel, Eos vit; grupptrea, förlorar med 1 p. i 1/16 i B-slutspel, Eos grön; gruppetta, 1/8 i A-slutspel
Ledare: Nils Gjörup, Ralph Myrnäs, Olle Karlsson

Flickor 05
Resultat: grupptrea, 1/2-final i B-slutspel
Ledare: Emese Gosztom

Pojkar 05
Resultat: Eos vit; gruppsegrare, förlorar med 2 p. i 1/16-final i A-slutspel, Eos grön; gruppsegrare, 1/8 i A-slutspel
Ledare: Kajsa Wiezell, Jonas Korsell, Per-Johan Persson

Pojkar 04
Resultat: Eos vit; gruppsegrare, 1/8-final i A-slutspel, Eos grön; gruppfemma, 1/32-final i B-slutspel
Ledare: Kofi Adanuvor

Flickor 03
Resultat: gruppsegrare, 1/4-final i A-slutspel
Ledare: Christoffer von Uthmann, Estelle Centerstam

Pojkar 03
Resultat: IK Eos; gruppfyra, förlorar med 1 p. i 1/8-final i B-slutspel, Eos vit; grupptrea, vinner guld i B-slutspel
Ledare: Knubbe Nordqvist, Niklas Najafi

Alla nyheter