02 September

Eos presenterar damernas A-lagstrupp

Med två veckor kvar till Svenska Cupen presenterar nu Eos sin trupp i Damer A. Det blir i stor utsträckning ansikten som Eosfans kommer känna igen.

Med sin bästa säsong någonsin färskt i backspegeln går Eos damligalag in i nästa säsong med höga förväntningar på sig själva. Ett nygammalt ansikte, Mikael ”Knubbe” Nordqvist, är tillbaka vid rodret och tar över som head coach efter Kevin Taylor Lundqvist. Laget han har satt ihop bygger till mycket stor del på förra årets trupp och coach Knubbe hoppas att fortsatt kontinuitet ska bli ett vinnande koncept för Eos under säsongen 2019/2020. Fantastiskt nog är det bara en enda spelare – importen Mary Goulding – som kommer göra sin första säsong i Eoslinnet.

Eos damligatrupp, med coach Knubbes kommentarer:

Emelie Ånäs – Guard – 174 cm – 1999 – 3 säsonger i Eos
”Spelsmart all round-spelare som vågar stå i vägen för vem som helst”

Kajsa Lundahl – Forward—181 cm – 1991 – 10 säsonger i Eos
”En av ligans bästa och mest mångsidiga försvarare. En stark returtagare som ofta kan dribbla förbi sin spelare.”

Louise Noaksson – Guard – 175 cm – 1993 – 6 säsonger i Eos
”Årets försvarare i Basketligan Dam 2018/2019 har utvecklat ett område i sitt spel varje säsong i Eos och kommer att vara lagkapten.”

Vendela Genell – Guard – 174 cm – 1997 – 6 säsonger i Eos
”Explosiv attackspelare med ett bra trepoängsskott. Tog ett stort steg i sin utveckling förra säsongen och förväntas att göra detsamma i år.”

Julia Nyström – Guard – 170 cm – 2002 – 2 säsonger i Eos
”Lagets enda tonåring som trots sin ringa ålder har hunnit med att vara startande point guard i två ungdomslandslag. Var med för att se förra säsongen men förväntas att bidra i år.”

Dubravka Dacic – Center – 201 cm – 1985 – 2 säsonger i Eos
”En av ligans mest välmeriterade spelare genom tiderna som med sin osjälviska spelstil hjälper alla i laget att vara ännu farligare på banan.”

Sofie Ljungcrantz – Forward – 178 cm – 1997 – 4 säsonger i Eos
”I sina bästa stunder är Sofie en av ligans mest kreativa målgörare, hon förväntas ha många av dessa stunder i år.”

Tove Hultin – Guard – 167 cm – 1996 – 4 säsonger i Eos
”En spelare som gör allt för laget: Sliter i försvar, slänger sig efter bollar och som inte kan lämnas bakom trepoängslinjen i anfall.”

Karoline Teigland – Forward – 173 cm – 1996 – 2 säsonger i Eos
”Karro plockades upp från utvecklingslaget i slutet av förra säsongen efter en och en halv riktigt bra säsonger i Basketettan Dam. Kommer in med mycket självförtroende från en sommar med norska seniorlandslaget.”

Mary Goulding – Forward – 183 cm – 1996 – Rookie i Eos
”Det absolut viktigaste för laget i år i rekryteringsprocessen var att hitta en spelare med karaktär, och det är nått Mary har så det räcker och blir över. En hårt arbetande lagspelare som kan hjälpa laget både på och av planen.”

Georgia de Leuuw – Guard – 177 cm – 1990 – 4 säsonger i Eos
”En välkomnad comeback efter ett år av arbete som hindrade henne från spelande. Georgia är en farlig scorer som kan göra poäng på många sätt och stänga ner spelare i försvar.”

Xavi Hernandéz Bofill – Ass coach – Rookie i Eos
”Erfaren spansk tränare med meriter från både dam, herr och ungdomssidan. Xavi kommer att ansvara för scouting och en del individuell träning.”

Johan Isevik – Fysio – 3 säsonger i Eos
”Johan har gjort ett fantastiskt jobb med att få laget i riktigt bra fysisk form med ett strukturerat och effektivt fysupplägg. Han har så sent som i somras varit iväg med svenska herrlandslaget och HU20.”

Förutom dessa spelare finns det en till två tillgängliga platser som eventuellt kommer att fyllas senare på hösten. Lena Frederiksen, en vass skytt med skånska rötter och ligaerfarenhet, är ett namn som har tränat med truppen de senaste veckorna.

Eos ingår samarbete med Tommy Davidovic som mental tränare

Basket handlar om så mycket mer än fysik och den här säsongen ska Eos bli ännu bättre på att kunna prestera när det gäller som mest. Till klubbens hjälp har Eos därför anlitat Tommy Davidovic, en före detta basketspelare som efter karriären har arbetat med coaching, mental träning och föreläsningar. Hans tjänster är hett eftertraktade av företag, idrottare och föreningar vilket gör att Eos känner sig väldigt lyckligt lottade att Tommy kommer finnas behjälplig för laget under säsongen.

Läs mer om Tommy och hans verksamhet på www.tommydavidovic.se

Alla nyheter