10 June

”Det var som världens
ände för mig”

– Varenda stad där mina anhöriga fanns blev bombad. Jag ringde runt i panik för att få veta vad som hänt dem, säger Olga Bezbozhna Leobrandt. Hon bor i Lund sedan tio år och arbetar som rådgivare på Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap (MSB).

Olga är en av många som aldrig kommer aldrig att glömma den 24 februari 2022. Då invaderade ryska trupper Ukraina.

– Det var som världens ände för mig.

Hon och hennes man agerade snabbt.

– Vi körde till Polen och hämtade flera av mina släktingar. Tio av dem är i Lunds kommun nu. Många andra i släkten tvingades flyttade inom Ukraina. Min pappa är också kvar där.

Den första tiden bodde sju av släktningarna hos familjen Bezbozhna Leobrandt i Lund, medan tre bodde hos en volontär.

– Men till slut blev det för trångt.

Då dök en oväntad möjlighet upp: Olga fick kontakt med en vän som äger ett hus i Genarp. Det visade sig stå tomt under större delen av året.

– Så nu bor allihop där. Barnen går i olika skolor i byn och har börjat rota sig i Sverige. Det känns mycket bra.

Mötesplats för ukrainare

I mitten av april öppnade en mötesplats i Lund för stöd och hjälp till ukrainare. Kommunen, IK Eos, Röda korset och Lunds kristna råd är några av aktörerna bakom initiativet.

– Mötesplatsen ligger nära Filmstaden. Kommunen har det övergripande ansvaret för lokalen och civilsamhället står för verksamheten.

Olga är en av volontärerna som bemannar mötesplatsen.

– Vi har mellan 40 och 60 besökare varje dag och serverar lika många luncher.

Maten kommer från Ukrainagiven, som under maj samarbetade med Malmö Nation.

De två största utmaningarna för flyktingar från Ukraina som befinner sig i Lund är boende och jobb, enligt Olga.

– Den första tiden bodde många hos släktingar och vänner, men det fungerar inte i långa loppet. Därför behövs bostäder – från studentrum och sommarstugor till lägenheter och villor.

De flesta av flyktingarna är även i stort behov av pengar. Statens bidrag på 70 kronor per person och dag räcker inte långt.

– Därför tar vi i Facebook-gruppen med glädje emot tips och uppslag om boende och arbetstillfällen i och kring Lund.

Olga uppskattar den hjälp som flyktingarna har fått från IK Eos.

– Föreningen agerade snabbt och kraftfullt – och bistår dessutom med duktiga ledare och engagerade frivilliga. Jag är för evigt tacksam för allt som Eos har gjort, och gör, för ukrainare i Lund.

Eos och ukrainare i Lund

• Välkomstevent och insamling
Den 20 mars hälsades flyktingar från Ukraina välkomna i Eoshallen – och den 28 april genomförde Ukrainagiven en stor insamlingskväll på Filmstaden. På programmet stod bland annat mat och information. Fler event planeras, närmast på Ukrainas nationaldag den 28 juni.

• Ukrainagiven
Gunnar Westling, Eos ordförande, Axel Wallin, social hållbarhetschef, och Sarah Kahal, chef för social hub, sitter i insamlingens styrgrupp.

• Bemanning av mötesplats
I april öppnade Lunds mötesplats för stöd och hjälp till ukrainare på flykt. Lokalen ligger nära Filmstaden. Kommunen har det övergripande ansvaret för lokalen och civilsamhället står för verksamheten. Eos står för bemanning och övergripande koordinering. Bland övriga medverkande kan nämnas People need people, Röda Korset, Unicef, IM, Rädda Barnen och Svenska kyrkan.

• Gratis fritidsklubb
Barn från Ukraina är välkomna att vara tillsammans med de andra barnen i Eos fritidsklubb. Föreningen erbjuder aktiviteter och mellanmål.

Det här kan du bidra med

1. Stöd Ukrainagiven
Swisha ditt bidrag till 123 239 91 45. Pengarna går bland annat till luncher i mötesplatsen och till sociala stödinsatser.

2. Tipsa om bostäder
Villor, lägenheter, studentrum och sommarstugor – allt beaktas. Lämna dina förslag och uppslag på Facebook. Gruppen heter Ukrainians & friends in Lund.

3. Ge förslag om jobb
Många flyktingar från Ukraina har det kämpigt med ekonomin. Känner du till någon eller några arbetsgivare som behöver förstärkning? Hör av dig till Ukrainians & friends in Lund på Facebook.

Text: Henric Lindqvist, CopyBoost
Bilder: IK Eos

Alla nyheter