07 March

Eos pionjärprojekt
– kompass för nyanlända

Var finns mataffären? Hur gör vi för att barnen ska kunna gå i skolan? Vad händer om någon av oss blir sjuk? Hur hittar vi till kommunhuset Kristallen? Det är exempel på frågor som nyanlända i Lunds kommun har. Eos bestämde sig för att hjälpa till att räta ut frågetecknen. Resultatet: handfast vägledning för ett 50-tal familjer.

Nyanlända behöver betydligt mer hjälp än vad som erbjuds i dag. Den slutsatsen drog etableringsgruppen inom IK Eos. Axel Wallin, social hållbarhetschef i föreningen, tog fram en projektbeskrivning och sökte tillsammans med Lunds kommun bidrag från Länsstyrelsen Skåne. Några månader senare drog Välkommen till Lund igång.

Etableringsgruppen i Eos består av sju personer. De talar fem språk: persiska, dari, arabiska, turkiska och engelska.

– I början hade vi problem med att finna dem som nyligen hade placerats i Lund. Det är inte tillåtet för kommunen att lämna ut sådana uppgifter, men vi lyckades på egen hand; inte minst tack vare att vi har goda relationer med tillfälliga boenden, säger Zarah Hosseini, aktivitetsledare på Eos Cares.

Egen trestegsmetodik

Eos metodik för ett ännu bättre bemötande av nyanlända består av tre steg: Mottagande, Kontaktperson och Svensk kontakt.

– När etableringsgruppen har fått kontakt med en familj besöker några av oss dem i hemmet. Vid behov hjälper vi till med inflyttning. Vi frågar om de behöver hjälp, och i så fall med vad.

Därefter bjuds familjen in till Eoshallen.

– Där går vi igenom en checklista med vad som behöver göras under den närmaste tiden, när det gäller kontakter med kommunen och myndigheter.

Steg två innebär att en kontaktperson som kan språket familjen talar fungerar som vägvisare till det svenska samhället. Kontaktpersonen informerar familjen om stödverksamhet, lokala kontakter och sociala aktiviteter.

– Det tar tid för alla i en familj att få personnummer. När dessa är klara är det massor av saker som behöver ordnas, exempelvis id-kort.

Steg tre är att den nyanlända familjen får en svensk kontaktperson och bjuds in till Eos sociala aktiviteter.

– Det har varit den största utmaningen hittills. Vi söker frivilliga med ljus och lykta, exempelvis i Svenska kyrkan och på olika språkcaféer. Just språkcaféer är till stor hjälp för nyanlända. Dessutom bjuder vi in dem till olika arrangemang och aktiviteter.

Värdefull hjälp

Vilken återkoppling har du och kollegerna fått från familjerna?

– De uppskattar hjälpen och tycker att den är värdefull.

Medlemmarna i Eos etableringsgrupp upplever att projekt Välkommen till Lund bidrar till att både enskilda individer och familjer snabbare kommer in det svenska samhället.

– Lund verkar vara en av pionjärkommunerna när det gäller denna typ av stöd till nyanlända. Vår förhoppning är att fler kommuner ska följa efter, säger Zarah Hosseini.

Detta är Projekt Välkommen till Lund

Syfte
• Konkret stöd till nyanlända.
• Bidra till en känsla av sammanhang och tillhörighet – i samhället i
allmänhet och Lunds kommun i synnerhet.

Exempel på stöd som erbjuds
• I samband med inflyttning
• Etablering av vårdkontakter
• Daglig sysselsättning – under väntan på skolplacering för barn
• SFI-placering
• Samhällsorientering
• Insatser inom etablering programmet
• Kontakter med Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan

Text: Henric Lindqvist, CopyBoost
Bilder: IK Eos

Alla nyheter