07 March

Lundaspelen
– bra för Lund

– För mig är Lundaspelen en symbol för, och ett bevis på, vad idrott kan åstadkomma. Tack vare de två turneringarna får ungdomar från klubbar i flera världsdelar möjlighet att träffas och skapa gemensamma minnen, samtidigt som de stärker lagandan och utvecklar sitt spel. Det säger Mårten Hafström, kultur- och fritidsdirektör i Lunds kommun.

Lundaspelen är världens största inomhusturnering i handboll och basket. Handbollscupen drog i gång i slutet av december 1978. Några dagar senare, 2–5 januari 1979, genomfördes Lundaspelen Basketball för första gången. Arrangörer är Lugi handboll respektive IK Eos.

– Det är berikande för ungdomar från Lund med omnejd att lära känna spelare, lag och klubbar från andra länder. Jag märker att det finns en stolthet hos både deltagare och Lundabor över Lundaspelen, säger Mårten Hafström.

Christine Lindgren på Visit Lund är inne på samma linje.

– Lundaspelen är ett jättefenomen. Varje år lockar de två cuperna tusentals människor till Lund mitt i vintern.

En stor andel av besökarna kommer från Danmark och Tyskland; två länder som dels är viktiga för Lund som platsvarumärke, dels när det gäller att generera återkommande turism.

– När spelare och ledare återvänder hem med positiva minnen och erfarenheter från Lund ökar möjligheterna för att även föräldrar, vänner och släktingar besöker kommunen i framtiden, säger Christine Lindgren.

58 miljoner kronor till Lund

Vad betyder Lundaspelen för Lund – och hur ser besökarna på staden och byarna? För tre år sedan bestämde sig kommunen för att ta reda på det. Undersökningen genomfördes av Upplevelseinstitutet.

– Den visade att besökarna i samband med Lundaspelen 2019/2020 tillsammans spenderade nära 58 miljoner kronor i kommunen på totalt åtta dagar, säger Björn Göransson, Eos klubbdirektör.

Lägg till det att båda turneringarna var mycket uppskattade.

– Basketledarna gav oss 8,2 i betyg på en tiogradig skala. Och publiken som såg matcherna var ännu mer entusiastiska: 8,7.

Nyligen gjorde Lundaspelen comeback efter två års uppehåll på grund av pandemin. Det var länge osäkert om klubbar och lag utanför Sveriges gränser skulle komma till Lund i samma utsträckning som tidigare.

– Men så blev det, glädjande nog. Basketcupen lockade drygt 400 lag och handbollscupen runt 700, säger Björn Göransson.

Lundaspelen Expo – ett nytt initiativ

En nyhet 2023 var Lundaspelen Expo. I den nyrenoverade Stadshallen kunde Lundabor, ledare och spelare tävla, lyssna på livemusik och se strömmade matcher från basketturneringen.

– Ett bra initiativ för att visa allmänheten vad Lundaspelen är och står för, säger Christine Lindgren.

Eos rodde i land arrangemanget med kort varsel.

– Till nästa år har vi ännu mer tid att utveckla Lundaspelen Expo.

En möjlighet är en app med olika Lundaspelspromenader som ger deltagande lag olika uppdrag, samtidigt som de vandrar runt i Lund och lär känna staden.

– Jag tror på synergier. Ett nära samarbete mellan kommunen, Visit Lund, IK Eos och Lugi Handboll gynnar alla, säger Christine Lindgren.

Lundaspelen Expo. Dunkshow i världsklass. Ett magasin i fyrfärg på 70 sidor. Det var några av nyheterna som deltagarna i Lundaspelen Basketball 2023 möttes av.

– Vi vet att klubbar och lag kan välja och vraka när det gäller turneringar för ungdomar. Enbart i Sverige finns ett 20-tal cuper att välja mellan. Förhoppningsvis signalerar dessa och kommande nyheter att Eos arbetar hårt för att göra basketturneringen ännu bättre, säger Björn Göransson.

Text: Henric Lindqvist, CopyBoost
Bilder: IK Eos

Alla nyheter