13 December

Kulturbro – möten
för ökad integration

– Jag ser Kulturbro som ett bra komplement till SFI. På träffarna får deltagarna möjlighet att samtala på svenska, vilket gör språkträningen mer levande och konkret. Det blir ofta mycket skratt och glädje runt bordet, säger Håkan Löfberg.

Han och Gisela Nilsson är två av dem som deltar i Kulturbro – en mötesplats med inriktning på språk, samhällskunskap och kulturellt utbyte. Bakom Kulturbro står föreningen Interkultur i Lund, som drivs med stöd av Eos Cares.

– Det är givande och meningsfullt att möta människor från olika kulturer, säger Håkan Löfberg.

Kulturbro startade i september, och har sedan dess arrangerats i Stadshallen på onsdageftermiddagar mellan klockan 15 och 16.30. På programmet står mingel, föredrag, språkcafé och kulturellt utbyte.

– Syftet är att skapa kontaktytor mellan utrikesfödda Lundabor och lokalsamhället, säger Axel Wallin, social hållbarhetschef i IK Eos.

Varje träff inleds med en kort presentation av ett land eller aktuellt ämne, som sedan utgör underlag för diskussioner vid olika bord. Fika serveras som en del av arrangemangets tema, exempelvis dryck och bakverk från ett visst land.

– Yemen, Afghanistan, Turkiet och Syrien är fyra av de länder som har varit i fokus under hösten.

Samtal och utbyte

Efter föredraget blir det språkcafé där nya och långvariga Lundabor samtalar och utbyter erfarenheter.

– Jag och Gisela brukar få frågor om hur saker och ting fungerar i Sverige. Vi har även tränat på anställningsintervjuer med deltagarna, säger Håkan Löfberg.

Uppslutningen i Stadshallen har varit god.

– Mellan 40 och 50 personer har varit på plats varje gång, varav 15–20 brobyggare, det vill säga svensktalande och samhällsengagerade personer, säger Axel Wallin.

Håkan Löfberg och Gisela Nilsson är aktiva i Eos Cares.

– Det är en sympatisk förening med välorganiserad verksamhet och ett brett spektrum av aktiviteter. Vi har känt oss välkomna från dag ett. Dessutom är Eos representanter lyhörda för våra förslag när det gäller aktiviteter.

Kulturbro har blivit en succé – och får en fortsättning till våren.

– Planen är att fortsätta på samma tid och plats. Vi återkommer med startdatum, säger Axel Wallin.

Text: Henric Lindqvist, CopyBoost
Bilder: IK Eos

Alla nyheter