28 December

Eos Cares får stöd för
verksamhetsutveckling

Kommunstyrelsen i Lunds kommun fattade strax före jul ett mycket glädjande beslut om att stötta Eos Cares med ett särskilt verksamhetsbidrag på 1,5 Mkr. Roligt var det dessutom att alla partier stod bakom förslaget.

Eos Cares har sedan 2016 utvecklat en omfattande verksamhet för stöd till nya Lundabor. Programmet samverkar med kommunen i många avseenden, bl.a. för inkludering inom fritidssektorn, samhällsrådgivning, verksamheter för språkutveckling i olika former, feriepraktik för ungdomar, mottagande av nyanvisade flyktingar och en mötesplats för hantverk och återbruk. När vågen av ukrainska flyktingar kom under förra året kunde Eos Cares tillsammans med kommunen snabbt sätta upp en mötesplats i centrala Lund, som blev grunden för en större verksamhet där ukrainare har kunnat skapa gemenskap och få kontakter med myndigheter och civilsamhälle. Under de senaste åren har totalt 26 personer dessutom fått sin första anställning i Sverige inom Eos Cares organisation.

Eos Cares verksamhet har till största delen finansierats av projektmedel från statliga myndigheter såsom Vinnova, MUCF och Länsstyrelsen. Detta har medfört utmaningar då projekten är tidsbegränsade och dessutom svåra att koppla till en kontinuerlig basverksamhet som svarar mot behoven inom programmets målgrupper.

Stödet från Lunds kommun innebär att Eos Cares kan bibehålla verksamheten under 2024, och under året utveckla förutsättningar för en långsiktigt hållbar ekonomisk plattform. Detta arbete består av att utveckla den nystartade idéella föreningen “Interkultur i Lund”, med syfte att egenorganisera Eos Cares målgrupper. En stor del av den stödverksamhet som utförts av Eos Cares personal kommer att överföras till Interkultur, för att ledas av föreningens styrelseledamöter, volontärer och andra ideella resurser. Eos Cares kommer att agera katalysator för processen, och under en övergångsperiod säkerställa tillgång till organisatorisk kompetens, infrastruktur och nätverk.

Vi vill rikta ett stort tack till kommunstyrelsen, som med detta beslut både visar ett förtroende för Eos Cares och de mervärden verksamheten skapar, samt en vilja att investera i bättre förutsättningar för utsatta samhällsgrupper. Vi kommer att arbeta hårt och målmedvetet för att leva upp till det förtroende vi fått genom detta beslut!

Gunnar Westling & Axel Wallin

Alla nyheter