17 April

Olesia och Oksana
– två år i Lund

Nära 40 000 flyktingar från Ukraina har kommit till Sverige sedan kriget började. Omkring 400 av dem finns i Lund. Två av de nya Lundaborna är Olesia Havura och Oksana Fyl.

Den 24 februari 2022 rullade ryska stridsvagnar över gränsen till Ukraina. Men Rysslands angrepp på Ukraina inleddes redan i mars 2014. Då skrev Vladimir Putin under ett beslut om att Krim skulle bli en del av Ryssland.

Olesia Havura kom till Lund i mars 2022. Den första tiden bodde hon, systern och systersonen hemma hos en universitetslärare. Sedan hjälpte kommunen till med att hitta en lägenhet.

– Eos Cares arrangerade ett möte för ukrainare och jag anmälde mig som volontär. Jag arbetade som översättare och hjälpte nya Lundabor med dokument och kontakter.

Efter några månader fick Olesia anställning i Eos Cares. Två år senare arbetar hon med liknande uppgifter.

– Ukrainian Unity är en sektion i den nya föreningen Interkultur. Vi arrangerar events, språkträning och föreläsningar.

Målet är att bidra till att de omkring 400 ukrainare som lever i Lund integreras i samhället.

– Jag är stolt över att tillhöra Team Eos. Föreningen har gjort, och gör, mycket för att hjälpa människor som har det kämpigt.

Vill återuppbygga Ukraina

Oksana Fyl läser svenska på SFI och bor i en lägenhet i Lund tillsammans med sin mamma och sexåriga dotter.

– Lund är en bra plats att bo på för både barn och äldre.

Via en bekant fick Oksana tips om möjligheten till extrajobb i Eos.

– Jag arbetar i kiosken i samband med damlagets och herrlagets hemmamatcher. Det är ett bra sätt att träna svenska och få nya kontakter.

Hur ser ni två på framtiden?

– Jag vill lära mig svenska ordentligt. Sedan arbetar jag gärna som revisor i Sverige, precis som jag gjorde i Ukraina. Det är svårt för mig att se en framtid där. Jag är rädd för att åka tillbaka, säger Oksana.

– Mitt mål är att en dag få vara med och återuppbygga Ukraina. Tyvärr tror jag att kriget kommer att pågå länge. Lundaborna har varit välkomnande och hjälpt mig att känna tillhörighet. Det är jag mycket tacksam för. För mig har tillvaron blivit så bra den kunde bli med tanke på omständigheterna, säger Olesia.

Text: Henric Lindqvist, CopyBoost
Bilder: IK Eos och intervjupersonerna

Alla nyheter