21 June

Final Four: silver, fjärde-
plats och utbildning

Silver för DU21 och en fjärdeplats för HU21. Det blev resultatet för den värdedrivna basketklubben i USM 2023/24. Under Final Four-helgen i maj var ett 60-tal grönvita på plats i Uppsala. Runt hälften av dem deltog i en intern coachutbildning.

Att tävla i USM i basket är en av säsongens höjdpunkter för spelare i åldrarna 15–21 år. Den gångna säsongen deltog 267 lag från hela Sverige, varav 151 pojklag och 116 flicklag,

– Det är alltid roligt att komma till Final Four. De bästa lagen inom svensk ungdomsbasket är på plats, liksom stora delar av Basketsverige, säger Christoffer von Uthmann, Sportchef Ungdom i IK Eos.

Flest lag av alla i USM

Säsongen 2022/2023 var Eos en av bara två klubbar i Sverige som hade representation i samtliga tio ålderskategorier i USM. Med andra ord: flickor och pojkar U15, U16, U17, U19 och U21.

– Den gångna säsongen var vi ensamma i landet om att ha tio tävlande lag. Det är ett tydligt bevis på att vår förening har blivit bättre på att behålla spelare och lag högre upp i åldrarna.

I Final Four var Eos dubbelt representerat i den äldsta kategorin. DU21 vann sin semifinal, men förlorade finalen med endast två poäng mot Alvik.

– Hela sju spelare i vårt lag hade erfarenhet från Basketligan Dam.

HU21 förlorade båda sina matcher i Uppsala.

– Killarna kämpade förtjänstfullt, men tappade en del mot slutet av matcherna.

Hilma Gross, Linnea Malmgren och Nils Kihlström blev uttagna till respektive All star team.

Energi – en röd tråd

Eos resa till Uppsala skedde gemensamt med buss och alla delegationen bodde på samma vandrarhem. Hela 26 coacher deltog i den interna ledarutbildningen.

– Ett av momenten handlade om att studera hur coacherna i Final Four skapade vi-känsla och engagemang i sina lag. Sedan samlades vi på kvällen för att diskutera igenom vad våra ledare hade observerat och noterat.

Och vilka slutsatser drog de?

– Den röda tråden var att lagen gav varandra massor av energi – oavsett om de ledde eller låg under i matcherna.

– Jag känner stolthet, dels över att vi har lag som tävlar på den här nivån, dels över att så många av våra ungdomscoacher vill vara på plats för att se bra basket och förkovra sig, säger Christoffer von Uthmann.

Text: Henric Lindqvist, CopyBoost
Bilder: IK Eos

Alla nyheter