21 June

Julia – från Eos
till collegebasket

– Jag trivs med allt här: skola, studier, boende, basket och vänner, säger Julia Nyström. Hon lämnade Lund sommaren 2021. I juli reser Julia tillbaka för sitt fjärde och sista år som student vid Saint Joseph’s University i Philadelphia.

Redan före avresan till USA hade Julia ett gediget basket-cv, med spel för Eos i SBL Dam och deltagande i två EM med ungdomslandslag (U18 och U16).

Sommaren 2024 är hon på tillfälligt besök i hemstaden Lund.

– Saint Joseph’s har runt 8 000 studenter och campus ligger i utkanten av staden. Vårt lag spelar i division I och tävlar i Atlantic 10.

Som idrottare i universitetets representationslag har hon fullt stipendium för fyra års heltidsstudier.

– Utbildning, boende, mat, fickpengar – allt ingår. Det är en trygghet och ger mig möjlighet att fokusera på studier och basket.

Julia bor i en lägenhet tillsammans med tre lagkamrater. I höst flyttar de till ett hus som ligger nära arenan.

– Jag läser ekonomi med inriktning mot finansiering och tog nyligen en filosofie kandidatexamen. Till hösten börjar jag på ett mastersprogram i Business Administration.

Stort intresse – stora resurser

Saint Joseph’s damlag tränar varje dag. Varje pass är på tre timmar.

– Det var en rejäl omställning för mig, men vi går inte för fullt hela tiden i hallen. Det är mycket genomgångar av olika spel och system.

Damlaget har i snitt 700 åskådare på hemmamatcherna. Intresset är stort hos fans och i medier. Och resurserna runt laget är omfattande.

– Vi flyger till flera bortamatcher, ibland med privatplan. Universitetets maskot finns med oss även på bortamatcherna. Killen under dräkten har fullt stipendium för att agera som peppande hök och flaxa med vingarna under matcherna.

Förra säsongens slog Julias lag universitetsrekordet när det gäller segrar på en och samma säsong.

– Vi vann tjugoåtta matcher och förlorade bara sex.

Julia är playmaker och var den gångna säsongen med i lagets förstafemma.

– Det siktar jag på att fortsätta vara. Coachen vill att jag tar för mig mer i det offensiva spelet. Förra säsongen hade jag rollen som distributor, det vill säga renodlad spelfördelare.

Vad händer efter nästa säsong?

– Jag har inte bestämt mig än. En möjlighet är att jag stannar i USA, ansöker om arbetsvisum och börjar jobba med något inom ekonomi, säger Julia Nyström.

Text: Henric Lindqvist, CopyBoost
Bilder: Saint Joseph’s University

Alla nyheter