18 September

Elitlagen förstärker
inför säsongsstarten

Nu är det bara några dagar kvar till seriestart. Eos representationslag kommer till uppkast med nya coacher och intressanta nyförvärv.

Damer elit coachas av Kevin Taylor Lundgren. Han kommer från Djursholm och Norrort, där han senast ledde damlaget i Basketettan. Kevin, som med sina 24 år är den yngste coachen i Basketligan Dam kommande säsong, hade i somras uppdrag med DU18-landslaget.

– Jag är en engagerad person och coach som strävar efter att kombinera lagbygge med individuell spelarutveckling.

Assisterande coach i herrar elit är Shouan Ardalan, som de senaste säsongerna har coachat i Eos på herrsidan. Utöver att arbeta med Damer Elit kommer Shouan att vara coach för Eos unga lag i Basketettan dam

Ungt och lovande från USA ...

Inför säsongen har Eos damlag förstärkt på flera positioner. Två av nyförvärven kommer från USA.

Talia Walton är 24 år och 187 centimeter lång. Hon studerade vid University of Washington 2011–2016.

– Under samtliga år där fick Talia mycket speltid. Hon har ett bra skott och är en stark returtagare och skottblockerare, säger Kevin Taylor Lundgren.

Brene Moseley är 23 år och 170 centimeter lång. Hon studerade vid University of Maryland 2011–2016. Därefter fick Brene kontrakt med Indiana Fever i WNBA. Där fick hon känna på hetluften i den tuffaste damligan i världen.

– Brene är en klassisk point guard som skapar mycket för medspelarna, men hon har även hög procent på sina egna avslut.

... och från Sverige

Emilia Stocklassa är 18 år och 192 centimeter lång. Hon kommer ursprungligen från Täby. Förra säsongen spelade Emilia i Udominate. Hon har erfarenheter från 85 ungdomslandskamper och var en tongivande spelare i det svenska DU20-landslag som kom på 11:e plats i EM.

– Emilia har ett bra skott och är en duktig returtagare. Jag har coachat henne tidigare och ser fram emot det fortsatta samarbetet.

Olivia Lindgren är 21 år och 170 centimeter lång. De två senaste säsongerna spelade hon i Basketligan Dam i moderklubben Östersund. Under gymnasiet gick Olivia på BG Luleå, där hon hann med att ta ett SM-guld med Luleå.

– Den senaste säsongen deltog Olivia i Östersunds samtliga 33 matcher. Hon spelade i snitt 3o minuter per match. Olivia har 46 U-landskamper för Sverige och är uttagen till landslaget i Universiaden, säger Kevin Taylor Lundgren.

Herrlaget redo för Superettan

I våras kvalificerade sig Eos herrlag för Superettan. Ny coach för laget är Jovan Zdravevski.

– Jag är 37 år och har spelat flera säsonger i Eos herrlag. Innan dess spelade jag professionellt på Island i nio år, säger Jovan Zdravevski.

Assisterande coach i Herrar elit är Christoffer Henriks, som förra säsongen coachade Eos Pojkar -01. Utöver att arbeta med Damer Elit kommer Christoffer att vara coach för Herrar utveckling, som spelar i division 2.

Erfarenheter från Basketligan

Två nyförvärv är klara i skrivande stund. David Terins är 22 år och 192 centimeter lång. Han återvänder till Eos efter en säsong med Malbas i Basketligan. Där deltog han i 29 av 32 matcher för Malbas och hade en speltid på drygt 13 minuter per match. David, som ursprungligen kommer från Lobas, har även representerat Sverige vid 23 tillfällen i olika ungdomslandslag.

– Han är spänstig och snabb i både huvud och fötter.

Anton Almqvist är 187 centimeter lång och född 1996. Hans moderklubb är Marbo. Förra säsongen var Anton med i Borås trupp i Basketligan.

– Han är en klok spelare med ett bra skott. En annan stor styrka är att Anton arbetar hårt både i försvar och anfall, säger Jovan Zdravevski.

Eos hemmapremiärer 2017/2018
• Damer elit: lördag 23 september 14.30 (Telge Basket)
• Herrar elit: lördag 7 oktober 14.30 (Köping Stars)

Alla nyheter