22 February

Alla goda ting
är tre: E O S

Det är i dubbel bemärkelse som Eos går för tre vinster: tre hemmamatcher på två dagar (24–25/2) och tre vinster av tre möjliga i Basketligan mot Norrköping. Bäddat för basketfest – särskilt för de dubbellicensierade tjejerna som får en extra rolig helg.

Det börjar verkligen dra ihop sig i Basketligan dam och alla lag går nu in i sluttampen inför kommande slutspel. Det gör att nerverna är lite extra spända och varje match blir avgörande för den slutliga platsen i serien och därmed även vilket lag som blir motståndare för de åtta lag som gör upp i slutspelet.

Norrköping Dolphins är våra gäster på lördag och de ligger snäppet under Eos i tabellen, med en match mindre spelade och de suktar dessutom efter revansch efter att ha förlorat två av tre möten mot Eos under säsongen.

Eos går för tre av tre

– Vi går för tre av tre så klart. Det är Eos och Norrköping och Visby Ladies, som kommer till Eoshallen i nästa vecka, som alla krigar om plats fem till sju i tabellen, säger Kevin Taylor Lundgren, Eos coach.

Norrköping har en farlig guard i Deanna Weaver, som också är poängbäst i laget hittills. Dominique Wilson har haft tre veckor på sig att spela in sig i laget och Sofia Pelander är tillbaka med sin starka defensiv. Matilda Claesson är också en spelare som Eos får se upp med, så att hon inte får flyt i skyttet.

Målet är att bli femma eller sexa

Eos har en fin vinst mot Uppsala i ryggen och där visade laget igen hur viktig defensiven är. Kajsa Lundahl och Louise Noaksson gjorde mycket fina prestationer och satte stopp för Uppsalas två amerikanskor. Kul och viktigt också att Matilda Edrén är tillbaka. Nu gäller det att få lite bättre procent på det offensiva spelet också. Utan att tappa bakåt naturligtvis.

– Vårt mål nu är att bli femma eller sexa i tabellen. I Norrköping fokuserade vi i 40 minuter och det är vad som krävs även på lördag. Vi vill fortsätta hålla den positiva energinivån och tempot uppe och så lägga i lite fler bollar förstås, säger coach Kevin Taylor Lundgren.

Damer utveckling har två tuffa matcher

Två hemmamatcher på 24 timmar blir det sedan för vårt utvecklingslag. Då är det två bra lag som väntar så klart när Eos spelar i den näst högsta serien, Superettan. Först ut är Östersund, som vann sin senaste match. Då mötte de just BG Luleå. Det var en tuff och jämn match där fyra spelare gjorde 10 poäng för Östersund. Spelmotorn Elena Popkey hade 8 stulna bollar, 9 assist och 15 poäng och lagets målmaskin Ta Rea Cunnigan snittar 23,7 poäng och tar dessutom 8,3 returer, så det blir en tuff nöt att knäcka för Eos. Senast lagen möttes blev det en förlust för Eos.

– Vi var inte förberedda mentalt och det utnyttjade Östersund, de ledde i princip från uppkast tills dess att slutsignalen ljöd. Nyckeln för att vinna på lördag är att vi måste vara med från början, minska antalet turnovers och antal fouls. Se till att kriga under korgarna och ta returer. Sist, men inte minst, spela vårt spel, springa, springa och springa, säger coach Shouan Ardalan med ett leende.

På söndag kommer nästa tuffa möte och då står BG Luleå för motståndet. Laget består av unga hungriga spelare som hugger direkt och alltid är på tårna. De spelar väldigt bra tillsammans och försöker involvera alla fem i sitt anfall. Det gör att laget gör poäng både utifrån och under korgen.

Senast lagen möttes vann Eos mycket tack vare att tjejerna aldrig slutade springa. Det gjorde att Luleå hade svårt att hänga med i tempot. Luleå hade då dessutom ett par skadeproblem, men inför söndagen kan de troligtvis ställa ett helt lag på planen. Nyckeln till vinst blir att jobba hårt i försvar och att vara där för varandra som ett lag, att fortsätta springa och spela snabbt.

Så håll flåset uppe och heja på oss!

Eoshallen i helgen
24/2 14.30 IK Eos – Norrköping Dolphins, Basketligan dam
24/2 17.00 IK Eos utveckling – Östersund, Superettan dam
25/2 14.30 IK Eos utveckling – BG Luleå, Superettan dam

Alla nyheter