09 October

2 000 unga och vuxna
besökte sommarfestival

Ungdomar som planerar och arrangerar en stor festival för andra ungdomar, med allt från hoppborg till matmarknad. Kan det fungera? Svaret är ja – åtminstone när Unga Leder Unga och Eos samarbetar. Det är Klostergården sommarfestival 2023 ett konkret bevis på.

Unga Leder Unga är en ideell ungdomsförening som startade 2021. En av initiativtagarna var Hussam Sayed Omar.

– Vi strävar efter att ge ungdomar mellan 13 och 25 år en rolig och meningsfull fritid. Det sker genom att förverkliga deras idéer. Med oss får de möjlighet att delta i aktiviteter, evenemang och resor.

I projektgruppen för sommarfestivalen medverkade fem ungdomar från Unga Leder Unga. De arbetade ideellt under planeringsfasen.

– Under sommaren anställde vi fyra av dem. Deras uppdrag var att på heltid leda ett 80-tal ungdomar som arbetade med festivalen som feriepraktikanter, säger Axel Wallin, social hållbarhetschef i Eos.

Axel och hans kolleger i Eos fungerade som coacher för projektgruppen.

– Eos Cares har ett stort nätverk och lång erfarenhet av stora evenemang. Det hade vi mycket nytta av. Ett exempel var när vi skulle skaffa tillstånd hos Polisen inför festivalen. Ett annat handlade om att få tillgång till el på området, säger Hussam Sayed Omar.

Kulmen på den månadslånga festivalen på Klostergården var Eid-festen, som hölls två dagar i slutet av juni. Eid är en förkortning för Eid al-Adha – en muslimsk högtid som firas 70 dagar efter avslutningen av fastemånaden ramadan.

– Fler än 1 200 vuxna och barn deltog. Vi hade aktiviteter såsom hoppborg, pyssel, ansiktsmålning, fotboll och basket och matmarknad. Flera lokalpolitiker deltog också.

Flera skolor – och ny tågstation

Varför just Klostergården?

– Vi passade på att fira att områdets tågstation öppnar i höst. Samtidigt visade vi vad Unga Leder Unga står för och erbjuder. Det finns åtta eller nio skolor i närområdet, och när stationen öppnar kommer hundratals ungdomar att vistas i området. Många av dessa behöver sysselsättning när skoldagen är slut.

Hussams mål är att festivalen ska komma tillbaka sommaren 2024, men då med ett lite annat koncept.

– Tanken är att festivalen ska ha ett rullande schema och finnas en vecka i taget i olika delar av Lund, exempelvis på Linero och Norra fäladen. På så sätt engagerar vi ungdomar i olika delar av staden.

Medlemmarna i projektgruppen är tacksamma för hjälpen och stödet från Eos Cares medarbetare.

– Vi hade inte klarat av att arrangera festivalen utan dem, säger Hussam Sayed Omar.

Text: Henric Lindqvist, CopyBoost
Bilder: IK Eos

Alla nyheter