09 October

Tio frågor till Erik Ugarte
– ny herrlagscoach i Eos

En av Sveriges mest lovande basketcoacher lämnade nyligen huvudstaden för lärdomsstaden. Nyhetsbrevet fick en pratstund med klubbens nya herrlagstränare.

1. Vem är Erik Ugarte?
– Jag är 26 år, kommer från Stockholm, har Central Basket som moderklubb och har coachat klubblag, distriktslag, regionslag och ungdomslandslag.

2. Vad har du för bakgrund när det gäller utbildning och arbete?
– Tre år på KTH med inriktning mot civilingenjör och lärare. Sedan studerade jag till mobilapputvecklare och arbetade som it-konsult i några år. Numera har jag en tjänst på 40 procent hos Knightech AB.

3. Vad är det bästa med basket som sport, som du ser det?
– För mig är det komplexiteten, både fysiskt och psykiskt. I basket gäller det att kunna hoppa, springa och röra sig i sidled – och samtidigt ha mental styrka och spelförståelse. Det är en stimulerande och krävande sport som är i ständig utveckling.

4. Vad kände du till om Eos för tre månader sedan?
– En hel del faktiskt. Jag träffade Knubbe på kansliet i samband med Next Level Camp i Stockholm. Dessutom var jag ledare på Eos sommarläger 2021. REL [Respekt, Energi och Lärdom] är ett starkt fundament som genomsyrar klubbens verksamhet, och som jag verkligen ville vara en del av.

5. Vilken koll hade du på Eos herrlag när klubben hörde av sig?
– Jag strömmade en handfull matcher som laget spelade förra säsongen.

6. Hur ser du på herrlagstruppen 2023/2024?
– Det är en bra grupp. Killarna spelar för varandra och inte för sig själva – något som är långt ifrån självklart i dag. Truppen består av tretton Superettanspelare och två spelare med dubbellicenser. De sistnämnda tränar två gånger i veckan med herrlaget och har möjlighet att spela matcher i båda serierna.

7. Vilken typ av basket förespråkar du?
– Jag fokuserar på hur och när vi ska spela snabb basket. För det går inte att spela snabbt hela tiden. En av nycklarna till framgång är att kontrollera tempot. I övrigt arbetar jag och laget mycket med kreativitet och initiativförmåga, kombinerat med olika roller och grundrörelser. Defensivt vill jag att alla fem på planen spelar försvar på bollen hela tiden – och att alla tydligt visar att de bidrar.

8. Vad har herrlaget för mål kommande säsong?
– Att utvecklas och ta nästa steg; speciellt de spelare som kan ta sig till professionell nivå. Det är en klar fördel att Eos har lag i både Superettan och Basketettan herr. Resultatmässigt är målet att komma högre i tabellen denna säsong än fjolårets niondeplats.

9. Vilka är dina arbetsuppgifter i Eos?
– Jag har en halvtidtidstjänst med herrlaget. Dessutom leder jag Svaneskolans morgonträningar för högstadieelever med basketinriktning. En tredje uppgift är att utveckla ungdomsverksamheten i klubben, främst på pojksidan.

10. Hur ser dina intryck av Eos ut så här långt?
Jag kommer från hallbristens Stockholm och är synnerligen imponerad av faciliteterna här: två fullstora hallar med parkettgolv, eget gym, egen fritidsverksamhet med mera. En annan reflektion är att Eos har duktiga ledare och anställda. Här har jag möjlighet att prata basket varje dag. Det är en bra miljö att verka i för mig som coach. Jag vill kunna bidra till en större förändring i Eos där vi tydligt betraktas som en klubb dit spelare vill komma för att ta nästa steg i karriären. Och där de kan utbildas och vara väl förberedda för den nivån.

Text: Henric Lindqvist, CopyBoost
Bilder: IK Eos

Alla nyheter